Det er ikke gratis at vente og se som Finansrådet anbefaler
Finansrådet har netop udsendt en pressemeddelse, hvor de anbefaler at Danmark venter og ser i forhold til bankunionen. Det er ikke en gratis løsning. Bankunionen er en forsikring og et boldværk mod fremtidige finanskriser, denne præmis anerkender Finansrådet også. Faktisk fremfører Finansrådet mange positive argumenter for, hvorfor Danmark bør deltage i bankunionen.
Det er klart, at det kan koste at deltage i en forsikring, det er hele tanken bag forsikringer. Forsikringen kan så træde til, hvis der opstår en brand. Det er gambling af høj kaliber og sige, at man skal vente med at tegne forsikring indtil flammerne har fat i byggekonstruktionen.
Hertil kommer, at venter man og ser så vil investorerne med rimelighed kunne kræve en risikopræmie. En sådan præmie vil kunne løbe op i et tocifret milliard beløb over tid viser nye beregninger fra Tænketanken EUROPA i et netop offentliggjort notat (http://thinkeuropa.dk/oekonomi/dansk-nej-til-bankunionen-kan-koste-milliarder). Finansrådet har tidligere givet udtryk for, at de er enig i, at dansk engang i forhold til bankunionen vil medfører højere renter.
Alternativet til dansk deltagelse i bankunionen er, at man i Danmark forsøger at få samme kvalitetsstempel ved selv at opbygge en tilsynsmekanisme. Det medfører farer for konkurrenceforvridning og højere fundingomkostninger. Det vil kunne skade de danske banker og ikke mindst dansk økonomi. Ens spilleregler på de internationale markeder er en fordel, det giver bedre produkter og skarpere priser – en præmis som Finansrådet også anerkender.
Umiddelbart er Finansrådets anker primært baseret på praktiske teknikaliteter. Det er teknikkaliteter der kan forhandles om. Praksis viser, at det er nemmere at søge indflydelse i noget der er i sit begyndende stadie fremfor, når praksis har bundfældet sig. Tilsvarende er det nemmere at opnå resultater, hvis man har en positiv going inn frem for en negativ – der er nemlig igen tvivl om at ECB gerne vil have Danmark med i bankunionen. Jo flere lande der deltager i bankunionen desto bedre.
Mikkel Høegh
Cheføkonom
thinkeuropa.dk