FinansBureauet

Det er blevet lettere, at spare penge

Siden de første danske internetbutikker så dagens lys tilbage i slut 90’erne, er det som bekendt gået utrolig stærkt med internettets udvikling som vores foretrukne handelsportal. Det er nemt, ofte billigt og altid hurtigt, at finde stort set alt, man måtte søge. Det sparer både tid – og i kraft af det store udbud, ofte også penge.

Køb byggematerialer udenom håndværkeren

Der findes efterhånden mange steder på nettet, som specialiserer sig i meget konkrete produktkategorier. Det er selvfølgelig rart, da det ofte også betyder, at man kan komme i kontakt med særdeles faguddannet personale, som kan rådgive og bistå dig i dine projekter. Seneste skud på denne stamme, er vinduesgrossisten.dk, hvor du kan købe billige vinduer online. Det lyder måske som et ekstremt nichemarked, men med tanke på forløberne som f.eks. BilligVVS.dk og Lavpristræ.dk, er det måske ikke så niche endda, at være specialiseret i netop vinduer.

Tidligere var det kutyme, at det var håndværkeren, der leverede materialerne og tog en fortjeneste på disse. F.eks. kunne VVS-manden sikre en – form ham selv – sund forretning ved at købe div. vvs-varer hos sin grossist, med div. rabatter o. lign., og sælge de samme varer videre til sin kunde (slutbrugeren) for 20-40% mere end VVS’erens indkøbspris.

Derfor skabte det også umådeligt meget røre i den berømte andedam, da div. internetportaler pludselig gjorde det en hel del billigere for forbrugerne, at modtage deres varer. Faktisk skabte det så meget postyr, at mange håndværkere forsøgte sig med boykot af portalerne. Det vil sige, at hvis du f.eks. købte billige vinduer eller billig VVS online, så kunne du ikke være sikker på, at din lokale- eller foretrukne håndværker ville forestå montagen. Siden løsnede de lidt op, og tog i stedet en højere timeløn, hvis de ikke selv skulle levere materialerne. Siden har de fleste dog indset, at internetbutikkerne er kommet for at blive, og at det som sådan ikke giver nogen mening, at undergrave sin egen virksomhed ved at sætte priserne op, når markedet i forvejen er utrolig økonomisk orienteret.

Du er altid dækket af købeloven, men…

Et af håndværkernes argumenter i forhold til, hvorfor deres kunder ikke skulle købe varerne selv, var, at kunderne dermed ikke var omfattet af nogen garantier. Men det er ikke sandt. Man er, som forbruger, altid dækket af helt almindelig dansk købelov. Og især på nettet, er man godt beskyttet, da man altid har mindst 14 dages fuld returret plus at du har ligeså meget produktgaranti som en håndværker har.

Det eneste logiske argument for at have sine betænkeligheder er, at hvis der skulle ske noget med dit produkt, har du ganske vist krav på en ombytning, men ikke nødvendigvis en montering. Dermed kan du – i værste fald – risikere at stå med et produkt, som du ikke selv kan montere, og dermed være nødt til igen at rekvirere en håndværker.

Dette kan dog meget vel vise sig, at være billigere end hvis denne forestår hele entreprisen samt materialeleverancen.

Således er det helt sikkert blevet billigere, at købe sine byggematerialer online, men man skal selvfølgelig være klar over de respektive håndværkeres krav i forhold til montage osv.  

Del