Det bliver sværere at være boligkøber efter nytår
Fra 1. januar træder en helt ny ejendomsmæglerlov i kraft. Loven ændrer særligt ved vilkår, som gør det vanskeligere at være boligkøber. Derfor er det nu vigtigere end nogensinde at have en rådgiver med på sidelinjen.
Har du planer om at gå på boligjagt i det nye år, så er det en god ide at sætte dig ind i de nye regler. Du vil nemlig skulle forholde dig til en ny situation som boligkøber. Eksempelvis vil salgsopstillingen fremover indeholde færre økonomiske oplysninger, du vil eventuelt skulle byde på din bolig i auktionslignende budrunder, og du vil ikke længere kunne forvente rådgivning fra ejendomsmægleren.
”Med den nye lov bliver det helt klart, at ejendomsmægleren udelukkende er sælgers mand og ikke har nogen forpligtelser til at rådgive dig som køber”, forklarer boligadvokat Kristina Søgaard fra ADVODAN i Billund.
”Det vil fx betyde, at det bliver langt sværere at gøre ejendomsmægleren ansvarlig, hvis der er fejl i de oplysninger, du får i en bolighandel. Derfor bør du alliere dig med dine egne rådgivere, medmindre du selv vil stå med ansvaret”, siger hun.
Forenklet salgsopstilling
Efter den nye lov må ejendomsmæglerne ikke længere udarbejde finansieringsforslag i salgsmaterialet. Samtidig bliver det frivilligt, om ejendomsmægleren vil angive en brutto- og nettoudgift.
”Det vil gøre det vanskeligere at sammenligne ydelserne på forskellige boliger. Og generelt bliver det nu endnu mere vigtigt, at du ikke skriver under på noget, før du har været i banken og har fået lavet beregninger på den konkrete bolig og har sørget for at få indsat advokatforbehold i købsaftalen”, understreger Kristina Søgaard.
Åbent udbud
Endeligt åbner den nye ejendomsmæglerlov op for, at boliger nu kan sælges via mere auktionslignende metoder – fx åbent udbud, hvor de interesserede købere kender hinandens bud.
”Det gør det bare endnu mere vigtigt, at du som køber er godt klædt på og har din bank og en advokat med på banen”, slutter Kristina Søgaard.
Fakta om den nye ejendomsmæglerlov
• Loven træder i kraft 1. januar 2015
• Fremover er det klart, at ejendomsmægleren er sælgers mand.
• Begrebet købermægler introduceres, og køber opfordres til at finde en rådgiver.
• Der skal tilknyttes en bestemt ejendomsmægler til hver sag i stedet for en ejendomsmæglerbutik.
• Salgsopstillingerne må ikke længere indeholde finansieringsforslag. Men det er tilladt at angive en brutto- og nettoudgift.
• Opstillingen af ejendomsmæglerens honorar er forenklet.
• Det skal ikke længere fremgå af salgsopstillingen om, ejendomsmægleren har særlige interesser i forbindelse med handlen – fx, provisionsordninger med forsikringsselskaber og realkreditinstitutter. Det skal blot fremgå af deres hjemmeside.
Kilde: Advodan