FinansBureauet

Derfor køber forældre studielejligheder til deres børn

Forældre køber studielejligheder til deres børn for at dække et akut boligbehov, og købene er kun i meget ringe grad motiverede af spekulation. Det viser undersøgelse fra RealMæglerne og BoligOne.

Den gode nyhed: Unge tager videregående uddannelser som aldrig før. Den dårlige nyhed: Der er langt fra kollegie- og ungdomsboliger nok i de største studiebyer.

Af den årsag vælger mange forældre at hjælpe deres barn med at skaffe en studiebolig ved at købe en ejerlighed og leje den ud til barnet samt måske en medstuderende. På den måde er de med til at afhjælpe en kritisk boligmangel blandt studerende.

Rent økonomisk har forældrekøbslejlighederne været begunstiget af konjunkturerne de seneste år, og mange har fået en økonomisk gevinst, når lejligheden er blevet solgt igen. Da forældrekøb samtidig kan foretages under den skattemæssigt attraktive virksomhedsskatteordning, har det har fået kritiske røster til at mistænke forældrene for, at spekulation i en økonomiske gevinst er det primære motiv bag købene af lejlighederne.

Men det er ikke tilfældet. Ifølge en undersøgelse blandt mæglere hos RealMæglerne og BoligOne er det kun godt 15 procent af køberne af forældrekøbslejligheder, der har spekulation som det primære motiv. Mæglerne i de to landsdækkende ejendomsmæglerkæder vurderer derimod, at næsten 75 procent af køberne gør det for at afhjælpe et akut boligbehov i forbindelse med studiestart.

”Forældre som køber en ejerlejlighed og lejer den ud til deres børn er ikke spekulanter eller skattesnydere. De køber ikke lejligheden for at tjene penge, men ud af omsorg for deres børn. Det viser vores analyse klart og tydeligt”, forklarer CEO Preben Angelo fra RealMæglerne Holding A/S.  

Hvorfor køber køberne primært forældrekøbslejligheder?

 
 

Procent

Deres søn/datter skal have noget at bo i under studiet

74,6

For at kunne tjene ved senere salg

15,8

For selv at kunne flytte ind når søn/datter er færdige med studie

7,7

Andet (omvendt forældrekøb etc)

1,9

Kilde: RealMæglerne Holding A/S

Undersøgelsen viser ligeledes, at samtlige mæglere vurderer salget af forældrekøbslejligheder som ringere i år end i de foregående to år. Ifølge mæglerne skal årsagen findes i kombinationen af, at priserne er steget meget og nye restriktive låneregler, der primært retter sig mod de dyrere boligområder i og omkring storbyerne herunder de største studiebyer.

Tiltag som altså begynder at få effekt på blandt andet markedet for forældrekøb. ”Vi ser nu de første konkrete tegn på, at den seneste tids finansielle overregulering fra myndighedernes side begynder at have en negativ effekt på markedet for forældrekøb. En meget kedelig udvikling i betragtning af hvor stor effekt forældrekøbene historisk set har haft på at afhjælpe bolignøden blandt studerende i landets største studiebyer”, fortæller CEO Preben Angelo fra RealMæglerne Holding A/S.  

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce