FinansBureauet

Der falder fortsat mere ro på prisudviklingen for huse og lejligheder

Nye februar-tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at salgspriserne for villaer og rækkehuse er faldet 0,5 procent den seneste måned, imens lejlighedspriserne er dalet med 0,7 procent. Dermed trækkes salgspriserne fortsat ned – men i et noget lavere tempo end i de seneste måneder.

77 kroner. Det er forskellen på den gennemsnitlige kvadratmeterpris for villaer og rækkehuse i januar og februar.

Det svarer til en månedlig ændring på -0,5 procent, og det er første gang siden august 2022, at vi ser månedlige ændringer i den gennemsnitlige salgspris med så små udsving.

Det fremgår af de nye februar-tal fra Boligsidens Markedsindeks.

”Det lader til, at den værste storm har lagt sig, og vi nærmer os en mere naturlig prisudvikling, end vi har været vidne til i særligt andet halvår af 2022,” konstaterer Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og tilføjer:

”Der gik noget tid, inden boligmarkedet reagerede på de stigende renter, høj inflation og generel økonomisk usikkerhed sidste år. Men da det skete efter sommerferien, gik det til gengæld også stærkt, og siden september har vi hver måned set huspriserne falde et sted mellem en og to procent. Det er en voldsom udvikling på så kort tid. Nu tyder noget til gengæld på, at der er faldet mere ro på.”

I januar faldt huspriserne med én procent, imens prisudviklingen efterfølgende er bremset yderligere op og stagneret i form af en ændring på -0,5 procent i februar. Det bringer den gennemsnitlige salgspris for villaer og rækkehuse ned på de nuværende 15.993 kroner per kvadratmeter.

”Priserne er fortsat ved at tilpasse sig de nye økonomiske vilkår, og der kan stadig ske overraskelser. Men vi nærmer os højsæsonen for boligkøb, og de foreløbige tal for marts viser, at salget af huse nogenlunde følger niveauet fra tiden før corona, imens sælgerne lader til at tøve en smule. Det får udbuddet til at falde, som i en vis grad bidrager til at holde hånden under priserne,” siger Birgit Daetz.

Sammenligner vi med tiden inden de store prisstigninger under corona, ligger det nuværende prisniveau for huse fortsat ni procent højere end i februar 2020. Og zoomer vi ind lokalt, er der 71 kommuner, hvor huspriserne fortsat er højere end i februar 2020.

LÆS OGSÅ: I februar steg huspriserne i 43 kommuner: Se hvilke her

Priserne på lejligheder følger trop

Under de seneste års turbulente udvikling på boligmarkedet har det hele tiden været for ejerlejlighederne, at der er sket de største udsving. Det gælder også i forhold til salgspriserne, som er faldet med 11 procent siden pristoppen tilbage i maj måned sidste år.

Men Boligsidens nye februar-tal viser også en mere afdæmpet prisudvikling for lejligheder i form af et fald på 0,7 procent den sidste måned. Det svarer til en forskel på 216 kroner per kvadratmeter.

”Også for ejerlejlighederne har januar og februar budt på mere moderate prisfald i forhold til andet halvår af 2022, hvor der ligesom for husene hver måned var tale om månedlige fald på mellem en og to procent. Til gengæld ser vi ikke samme handelsaktivitet for lejlighederne, da salget her stadig halter efter gennemsnittet for årene inden corona,” siger Birgit Daetz.

LÆS OGSÅ: Faldet er stoppet: Lejlighedspriserne i København holder niveauet

Ser vi på den årlige ændring ligger salgspriserne for villaer og rækkehuse 8,4 procent lavere end i februar måned sidste år, imens salgspriserne for lejligheder er 9,1 procent lavere end i samme måned sidste år.

Prisudvikling på boligmarkedet i februar 2023:

Boligtype

Salgspris (kr. pr. kvm.)

Ændring seneste måned

Ændring seneste år

Villaer/rækkehuse

15.993

-0,5 %

-8,4 %

Ejerlejligheder

31.709

-0,7 %

-9,1 %

Sommerhuse

21.465

-2,9 %

-3,0 %

Kilde: Boligsidens Markedsindeks

Månedlige ændringer i salgspriserne for huse og lejligheder:

Boligtype

jun-22

jul-22

aug-22

sep-22

okt-22

nov-22

dec-22

jan-23

feb-23

Villaer/rækkehuse

0,2%

-1,0%

-0,6%

-1,4%

-1,6%

-2,4%

-2,6%

-1,0%

-0,5%

Ejerlejligheder

-0,1%

-1,4%

-1,8%

-1,8%

-2,0%

-1,6%

-1,8%

-0,9%

-0,7%

Kilde: Boligsidens Markedsindeks

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce