FinansBureauet

Denne kommune var mest populær i 2017

Kun 15 af landets i alt 98 kommuner har i 2017 oplevet en større fraflytning end tilflytning. Her placerer Aarhus Kommune sig som den meste populære, mens nettofraflytningen var størst i Frederiksberg Kommune. Det skriver Spar Nord

Med en nettotilflytning på 983 borgere var Aarhus Kommune den meste populære i 2017. Kommunen var efterfulgt af Rødovre og Roskilde, som havde en nettotilflytning på henholdsvis 564 og 449 borgere i kommunerne. Anderlederes så det dog ud for Frederiksberg Kommune, der placerer sig i bunden med en nettofraflytning på 1.313 borgere.

Når en kommune oplever en større tilflytning end fraflytning, har det forskellige positive konsekvenser. Det sætter blandt andet gang i byggeriet og detailhandlen, mens boligpriserne bliver presset op, lyder det fra cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm:

- Først og fremmest bidrager en større befolkning i kommunen til større skatteindtægter og således et mindsket udgiftspres. Det kan i sidste ende betyde, at der bliver flere penge til velfærdsgoder til kommunens borgere. Dog afhænger det naturligvis af, hvilken befolkningsgruppe der tilflytter. Er det primært pensionister, kan det give et økonomisk pres på ældrebudgettet, siger han og fortsætter:

- Derudover har en stor nettotilflytning også mange andre sideeffekter. Eksempelvis påvirker det boligprisudviklingen positivt, som især oplandskommuner omkring landets største byer vil mærke. Her vil det ofte være familier, der arbejder i de større byer, som flytter til de omkringliggende kommuner, hvilket kan booste de kommunale budgetter, da familierne således trækker skattekroner med sig. Omvendt har de ofte børn med, som skal i børnehave og skole.

Jens Nyholm fremhæver desuden, at en af de helt store fordele er, at der kommer mere gang i det lokale erhvervsliv. Her vil især brancher som byggeri-, detail og restaurationsbranchen mærke en stigende efterspørgsel, mens der vil være flere penge til at investere i aktiviteter som eksempelvis idrætsforeninger og skoler.

Fordelingen blandt de 5 største byer
En opgørelse over de 5 største byer i Danmark viser, at Aarhus Kommune uden sammenligning placerer sig i front med 983 nettotilflyttere i 2017, hvilket er 625 flere end i Aalborg Kommune, der indtager en andenplads med en nettotilflytning på 358. På tredjepladsen finder man Odense Kommune med en nettotilflytning på 230 borgere.

I den modsatte ende finder man henholdsvis Esbjerg Kommune og Københavns Kommune, der begge indtager en plads i top 10 over kommunerne med størst nettofraflytning i 2017 og dermed må se sig overgået af Aarhus Kommune. Mere præcist placerer Esbjerg Kommune sig på en andenplads med en nettofraflytning på 467 borgere i 2017, mens Københavns Kommune indtager en syvendeplads på listen med 337 fraflyttede borgere.

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Claus Fledelius Claus Fledelius

Følg på:

Claus Fledelius er cand.polit. og chefredaktør på FinansBureauet. Har tidligere bl.a. været økonomisk journalist og redaktør for Børsen Magasiner og Bonnier Publications, og har derudover stået som forfatter til flere skattepolitiske rapporter.

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt