FinansBureauet

De korte renter går gennem gulvet igen - laveste korte rente i 2 år

F1-renten ligger på det laveste niveau i næsten to år
Den seneste måned er de korte renter faldet, og på nuværende tidspunkt ligger F1-renten på det laveste niveau i knap to år, mens F3-renten næsten kan tilskrives samme rekord.

  • Endnu engang må vi konstatere, at det er svært at spå om renten. For netop som mange prognoser var begyndt at spå om højere renter, må vi konstatere, at det modsatte er sket. Den seneste måned er de korte renter faldet gradvist, og de helt korte renter, ligger på det laveste niveau i næsten to år.

F3-renten er nede i -0,07 pct.

Konkret ligger F3-renten på -0,07 pct., og ud over nogle få dage i sensommeren 2016, hvor markederne var meget nervøse oven på briternes beslutning om at forlade EU, har vi ikke set så lave renter siden kronekrisen i starten af 2015. For F1-lånets vedkommende ligger renten på -0,01 pct., og det er det laveste niveau i næsten 2 år. Vi udsteder dog ikke længere F1-lån i Nordea Kredit men anbefaler i stedet et Kort Rente lån.

  • Når F1-renten er højere end F3-renten, så skyldes det kursskæringen på 0,2 kurspoint, der kan fordeles ud over en længere periode på et F3-lån end på et F1-lån. Eksklusiv kursskæring ligger F1-renten på -0,21 pct. og F3-renten på 0,00 pct.



F5-renten er også faldet og ligger nu på 0,22 pct., hvilket er lavt, men ikke nogen rekord når man sammenligner med både 2016 eller 2015.

  • Rentefaldet kommer både eksisterende og potentielle boligejere til gode. Mange af de eksisterende boligejere skal nemlig have ny rente på deres lån den 1. april, og eftersom de store auktioner afholdes om bare 3 uger, er det sandsynligt, at vi kommer til at se nogle meget lave renter. Nye boligkøbere, der er ved at afslutte deres handel, får selvfølgelig glæde af rentefaldet med det samme.

Figur 1: Udviklingen i F1-, F3 og F5-renten (bemærk helårsrenter – læs mere lige under grafen)

Anm.: Renterne er beregnet ved hjælp af helårskurser, dvs. en kurs der viser renten, hvis der er præcis 1 år til næste rentetilpasning på et F1-lån, 3 år på et F3-lån og 5 år på et F5-lån. I praksis er renterne lidt lavere, da man ved optagelse af fx et F3-lån i dag kun har 2 år og 8½ måned til rentetilpasning.

Så billigt er det at låne 1 mio. kr.

Står man i dag og skal optage et realkreditlån på 1 mio. kr. i dag, kan man nøjes med at slippe 811 kr. om måneden efter skat, hvis man vælger et F3-lån uden afdrag. Har man mulighed for at blive kreditgodkendt, er det altså ikke nogen høj husleje, man skal slippe – heller ikke selv om boligen er i liebhaver klasse.

Det er dog værd at huske på, at alle boligejere kreditgodkendes på baggrund af et fastforrentet lån med afdrag, og at boligkøbere i københavnsområdet og Aarhus ikke længere bare skal kunne betale den nuværende rente på 2 pct. for et 30-årigt lån men i stedet minimum 4 pct., simpelthen fordi Finanstilsynet betragter områderne som vækstområder, hvor der er behov for en særlig restriktiv kreditgivning.
 

Med afdrag

Uden afdrag

Rente

F1-lån

3.393 kr.

824 kr.

-0,01 pct.

F3-lån

3.511 kr.

811 kr.

-0,07 pct.

F5-lån

3.448 kr.

868 kr.

0,22 pct.

Hvorfor er renten faldet igen?

De lave renter skyldes flere forhold, men to af de væsentlige forklaringsfaktorer er, at euforien på Trump har lagt sig, og at der i øjeblikket ikke udstedes ret mange obligationer.

  • I perioden lige efter præsidentvalget steg renterne i forventning om, at Trump ville sætte gang i økonomien bl.a. ved at sænke selskabsskatten. Men i takt med at mange analytikere har haft tid til at tænke sig grundigt om, er der kommet en større erkendelse af, at ændringer tager tid. Så selv om Trump vælger at iværksætte nye og vækstfremmende tiltag, der kan sætte mere gang i økonomien, er det ikke noget, vi kommer til at mærke på kort sigt. Dertil er beslutningsgange og implementering for krævende. Den erkendelse viser sig nu i de korte renter.
  • Der udstedes ikke særligt mange obligationer i øjeblikket. Både fordi konverteringsaktiviteten er lav, og fordi der sælges færre boliger om vinteren end om sommeren. Efterspørgslen efter danske realkreditobligationer er dog ikke faldet, og det har drevet kursen op og renten ned. Alternativet til en sikker realkreditobligation kan være en placering i Nationalbanken til en rente på -0,65 pct., og i det lys kan rentetilpasningsobligationer se helt attraktive ud for investorerne på trods af obligationernes umiddelbart ret lave rente.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce