FinansBureauet

De danske boligprisstigninger er med i den internationale top-10

De danske boligprisstigninger er med i den internationale top-10
De danske huspriser stiger, og stigningen bør være stor nok til at få det brede tandsmil frem hos de fleste danskere. For sammenligner vi den reale fremgang i huspriserne i Danmark det seneste år med den tilsvarende stigning i de lande, vi normalt sammenligner os med, ligger Danmark med i top-10.

De danske huspriser er steget med 6,3 pct. i reale priser det seneste år. Det er rigtig flot, når vi sammenligner med husejerne i andre EU- og OECD-lande. Ud af de 40 lande, vi normalt sammenligner os med, kommer Danmark ind på en 10. plads. På den baggrund kan de danske boligejere være godt tilfredse.

Danmark kommer ind på en 10. plads blandt 40 udvalgte lande

Nye tal fra OECD viser, at de danske reale huspriser, dvs. renset for inflation, er steget med 6,3 pct. i 2015. Det er væsentligt mere end de 4,2 pct., som priserne i OECD i gennemsnit er steget med det seneste år, og betragteligt mere end i fx Norge, hvor huspriserne kun er steget med 1,8 pct. Ud af 40 udvalgte OECD-lande kommer Danmark ind på en 10. plads over de største husprisstigninger.

Figur 1: Reale husprisændringer i 40 udvalgte OECD-lande i 2015

Baggrunden for de flotte stigninger i de danske boligpriser skal findes i den lave rente og den stigende beskæftigelse. Samtidigt er forbrugertilliden høj, hvilket også har betydning for hvor mange, der har lyst til at handle bolig.
De seneste år har Danmark sat verdensrekord i lave boligrenter. Den lange faste rente har været nede på bare 2 pct., mens de korte variable renter har været decideret negative. Det er noget boligejere i mange andre lande har haft svært ved at forstå, og i Nordea Kredit har vi flere gange oplevet, at udenlandske boligejere har ringet ind, for at høre, om de også kunne få et lån. Er ejendommen ikke beliggende i Danmark, har vi dog været nødt til at afvise dem. På samme måde har vi oplevet en stor interesse fra udenlandske journalister, der har ønsket at beskrive de ”vanvittige rentetilstande” i Danmark for deres læsere.
Huspriserne stiger nu i de fleste OECD-lande, og det tyder på, at det ikke kun er dansk økonomi, der er på vej frem. Det er positivt, da det lover godt for fremtiden. Det er nemlig meget sjældent, vi ser, at huspriserne stiger i så mange lande, hvis økonomien er på vej mod et nyt dyk.

Disse lande kan vi stadig være lidt misundelige på

Blandt de 40 udvalgte lande, vi normalt sammenligner os med, kommer Danmark ind på en 10. plads. Det er en flot placering, men det betyder selvfølgelig stadig, at der er husejere i andre lande, der smiler større end os.

Bedst går det i vores naboland Sverige, hvor huspriserne er steget med 12,9 pct. det seneste år, når tallene renses for inflation. Det er ganske voldsomt, og skal forklares med landets stigende beskæftigelse, høje privatforbrug, lave renter, en pæn reallønsfremgang, samt en overordnet set flot økonomi.

Svenskerne har oplevet store stigninger i boligpriserne i 2015. Huspriserne er steget med næsten 13 pct. og lejlighedspriserne endnu mere. Vi forventer dog, at tiden med de store prisstigninger er ved at være forbi, og på den baggrund er det ikke lige nu, at man skal være misunderlig på svenskerne.
Det er blevet sværere at være svensk boliglåner i 2016, da kreditpolitikken er blevet strammet. Fremadrettet skal familier i Sverige, der skal låne mere end 70 pct. af deres boligs værdi, afdrage minimum 2 pct. af deres lån årligt, mens familier, der skal låne mere end 50 pct. af værdien, skal afdrage minimum 1 pct. Det er en klart strammere kreditpolitik end i Danmark, hvor boligejerne stadig kan få afdragsfrit lån på op til 80 pct. af boligens værdi.

I disse lande har det ikke været rart at eje fast ejendom

Der er også lande, hvor huspriserne har udviklet sig markant værre end i Danmark det seneste år. I Rusland har husejerne oplevet et prisfald på over 15 pct., og i Brasilien og Grækenland er huspriserne faldet med 9,3 pct. hhv. 4,8 pct. I Italien, Frankrig og Finland ser det heller ikke for godt ud med faldende reale huspriser til følge.

Vi forventer, at de danske huspriser vil stige med godt 3 pct. i 2016 og med godt 2 pct. i 2017 i nominelle priser. Det lyder ikke af meget, når man sammenligner med 2015, men i et historisk perspektiv er der tale om en tilfredsstillende udvikling, som boligejerne kan være godt tilfredse med. På langt sigt er det nemlig urealistisk, at boligpriserne stiger væsentligt mere end den almindelige lønudvikling, da antallet af mulige købere ellers ville blive reduceret løbende.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce