De 30-årige boliglån har aldrig været billigere
- og vi forventer der er mere i vente
De lange renter er styrtdykket de seneste dage og er nu nede på de laveste niveauer nogensinde. Den 30-årige 2,5 pct. obligation med afdrag lukkede således i går i en gennemsnitskurs for dagens handler på 99,7 i går, mens den 30-årige 2,5 pct. obligation med 10 års afdragsfrihed lukkede i en gennemsnitskurs på 98,5. De kurser stikker alle hidtidige rekorder.
Dermed har det aldrig været billigere for boligejerne at finansiere sig med et 30-årigt fastforrentet lån end nu, og med den seneste tids udvikling i både Rusland og Grækenland kan man ikke udelukke, at der er endnu mere i vente i til boligejerne. Vi forventer i hvert fald, at vi vil starte dagen ud på lidt højere kursen, end de kurser, vi så i går.
Hvad betyder det for boligejerne
De faldende renter er godt nyt for boligkøberne, idet de vil kunne optage et 30-årigt fastforrentet lån til den laveste rente nogensinde. Derved får boligkøberne enten mulighed for at sidde lidt billigere eller alternativt at købe et lidt dyrere hus.
Står man i dag og skal optage et 30-årigt fastforrentet lån på 1 mio. kr., så lyder kursen på 99,7, hovedstolen på 1.027.000 kr. og den månedlige ydelse efter skat på 3.720 kr. Havde man i stedet skulle optage et lån for 3 måneder siden, havde kursen lydt på 96,5, hovedstolen på 1.061.000 kr. og den månedlige ydelse efter skat på 3.840 kr.
Sagt med andre ord, så har de seneste måneders rentefald betydet, at hovedstolen bliver 34.000 kr. mindre, og den månedlige ydelse efter skat 120 kr. lavere. Det er formentlig penge, boligkøberne sagtens kan finde et andet formål med.
Er lånet uden afdrag, ligger kursen nu på 98,5. For et lån på 1 mio. kr. giver det en hovedstol på 1.040.000 kr. og en månedlig ydelse efter skat på 1.960 kr. For 3 måneder siden lå kursen på 95,3, hvilket på daværende tidspunkt havde givet en hovedstol på 1.075.000 kr. og en månedlig ydelse efter skat på 2.020 kr. Boligejere uden afdrag har således også fået det nemmere.
Rentefaldet giver masser af muligheder for boligejerne.
Eksisterende boligejere kan udnytte rentefaldet til at overveje, om det er nu de skal have fast rente på deres lån. I den forbindelse er det værd huske på, at kursen på de 30-årige fastforrentede lån er steget med 3 kurspoint over de sidste 3 måneder, og at der ikke er nogen tvivl om, at den bevægelse hurtigt kan blive rullet tilbage igen, såfremt der skulle komme mere ro på olieprisen, den russiske valuta, og den politiske situation i Grækenland.
I det tilfælde vil boligejere med fastforrentede lån kunne skære en langt større bid af deres restgæld, end den besparelse de kan opnå, ved at ligge inde med et rentetilpasningslån. Men finten det kræver selvfølgelig, at markederne falder så meget til ro, at investorerne igen får mod på mere risiko, idet en stor del af rentefaldet skal forklares med, at investorerne søger mod sikre have – herunder Danmark.
Lise Nytoft Bergmann
Boligøkonom, chefanalytiker
Nordea Kredit