FinansBureauet

Danskerne mistede 3.600 kroner på opsparingen sidste år

I 2017 satte danskerne igen rekord i opsparinger i banken, men den fortsat lave indlånsrente kombineret med en stigende inflation betød et betydeligt tab i husholdningens købekraft. Ifølge cheføkonom Jens Nyholm fra Spar Nord tyder intet på, at tendensen vil ændre sig i 2018.

Sidste år steg danskernes indeståender til over 837 milliarder kroner og slog dermed rekorden på godt 800 milliarder kroner, der blev sat året forinden. Det svarer til en stigning på knap 4 procent på den gennemsnitlige danske families opsparing.

Selvom det umiddelbart kan lyde økonomisk fornuftigt at lægge penge til side, er udviklingen ensbetydende med, at danskerne hvert år mister købekraft for tusindvis af kroner. Det viser en ny analyse af de seneste indlåns- og rentetal, som Spar Nord har udarbejdet.

De seneste års situation med indlånsrenter på 0 procent forsatte nemlig i 2017, mens inflationen steg fra 0,25 til 1,15 procent. Dermed tabte den gennemsnitlige husstand hele 3.600 kroner på sin opsparing mod et tab på ”blot” cirka 750 kroner i 2016.

- Familiernes købekraft blev reduceret med ganske betydelige beløb i 2017. Den højere inflation var – med en indlånsrente, der forsat reelt set ligger på 0 – særlig hård ved danskernes opsparinger, og selvom der i denne tid er stort fokus på kommende rentestigninger, er der stadig intet, der tyder på, at indlånsrenten kommer til at stige i løbet af 2018, fortæller cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.

Jens Nyholm henviser til, at man i USA i øjeblikket taler om muligheden for, at den amerikanske centralbank, Fed, vil hæve renten 4 gange mod de forventede 3. Men amerikanernes pengepolitik ændrer altså ikke ved udsigten til endnu et år med indlånsrenter på 0 procent i Danmark.

- I USA er normaliseringen af den lempelige pengepolitik, der er blevet ført efter finanskrisen, så småt begyndt, men det skal netop ses som en normalisering nærmere end en decideret opstramning. I Europa har vi knap taget hul på normaliseringen, og derfor skal danskerne heller ikke forvente, at de i 2018 får mere ud af deres opsparinger i banken. Det kan således være en god idé allerede nu at overveje andre investeringsmuligheder som eksempelvis ejendom, aktier eller obligationer.

Ifølge bankens beregninger har en gennemsnitlig dansk husstand tabt cirka 2.800 kroner årligt på deres indeståender gennem de seneste 10 år.

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Claus Fledelius Claus Fledelius

Følg på:

Claus Fledelius er cand.polit. og chefredaktør på FinansBureauet. Har tidligere bl.a. været økonomisk journalist og redaktør for Børsen Magasiner og Bonnier Publications, og har derudover stået som forfatter til flere skattepolitiske rapporter.

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt