FinansBureauet

Danskerne brugte 100 milliarder kroner på boliger i første halvår

I første halvdel af 2020 har danskerne brugt mere end 100 milliarder kroner på at købe boliger. Det er mere end i hele 2011, 2012 og 2013.

100 milliarder kroner. Så mange penge brugte boligkøberne i Danmark i første halvår af 2020. Det er det højeste forbrug på et halvt år, siden Boligsiden begyndte at føre statistik på boligsalget i 2011. Samtidig er forbruget på det seneste halve år højere end i hele 2011, 2012 og 2013.

”Det havde vi på ingen måde regnet med, at da vi stod med coronakrise og massivt fald i boligsalget i marts. Men markedet rejste sig hurtigt, og nu står vi så her nogle måneder senere og har rundet lidt af en milepæl for boligsalget. Dermed har køberne på boligmarkedet gjort sit til at holde gang i samfundsøkonomien,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Mere nøjagtigt har ejendomsmæglerne solgt villaer, rækkehuse, ejerlejligheder og sommerhuse i første halvår for 100.567.370.051 kroner. De 100 milliarder blev altså først rundt hen mod slutningen af juni, der på alle måder var en helt fantastisk måned.

”Det var ikke givet inden juni måned, at forbruget ville overstige 100 milliarder kroner, men et massivt salg af huse, lejligheder og sommerhuse sikrede det flotte resultat. Samlet blev der solgt mere end 10.000 boliger i juni, og det er det højeste antal salg i en enkelt måned i de seneste 10 år,” siger Birgit Daetz.

Store stigninger i sommerhuskommuner

Samlet set er boligforbruget i kroner og øre steget med 14 procent i første halvår i år sammenlignet med samme periode sidste år, og beløbet er steget i 85 af landets 98 kommuner og altså kun faldet i 13 kommuner. Det er blandt andet i Billund, Hvidovre, Ikast-Brande, Aabenraa og Vejen.

Ser vi på den anden af listen er stigningerne størst i de to nabokommuner Norddjurs og Syddjurs, hvor forbruget er løftet med 65 procent. Derefter følger Læsø, Frederikshavn og Odsherred, der ligeledes har oplevet stigninger på mere end 50 procent.

”Forbruget er steget mest i nogle af de kommuner, hvor der bliver solgt mange sommerhuse. Det gælder for Norddjurs, Syddjurs, Frederikshavn og Odsherred. Læsø kan i princippet også komme i den kategori, selv om tallene her er ret små. Sommerhussalget har været ekstremt i det her første halvår, og det kan vi også aflæse på den her statistik,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Samtidig er salget af villaer og rækkehuse stigende i de nævnte kommuner. Det er blevet mere populært at købe hus uden for byerne og bosætte sig der. Det er en trend, vi så inden og under coronakrisen. Om det fortsætter i efteråret afhænger blandt andet af, hvordan boligmarkedet reagerer, når hjælpepakkerne udløber i august.”

Se listen over udviklingen i alle kommuner på Boligsiden.

ANNONCE
Del

Seneste nyt