FinansBureauet

Danskere dropper bolig på den anden side af Øresund

Færre danskere vælger at flytte over Øresund. Boligpriserne er ganske vist skyhøje i Købehavn, men boligbyrden er markant lavere end i 2006 og 2007, hvor flest tog turen over sundet. Der er ikke længere så meget at spare som tidligere, og det gør det mindre attraktivt at flytte fra København til Malmø, vurderer boligøkonom i Nykredit, Mira Lie Nielsen

Danskere dropper bolig på den anden side af Øresund

Markant færre danskere og svenskere flytter over Øresund. Siden rekordåret 2007 er antallet af flytninger fra Østdanmark til Skåne reduceret med ca. 3.000 flytninger. Det er et fald på 70 procent på 8 år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik og Ørestat.

Ny bro og høje boligpriser sendte danskerne til Skåne

I tiden efter Øresundsbroens åbning steg strømmen af personer, som især flyttede fra Hovedstadsområdet i Danmark til Skåne i Sverige. Danskerne blev i høj grad tiltrukket af muligheden for at få hus og have til en langt lavere pris end i København og omegn. Folk gav simpelthen op over for de Københavnske boligpriser, som gjorde det meget svært for almindelige familier at leve nogenlunde komfortabelt i Købehavn. Krisen satte dog en brat stopper for denne udvikling.

Med Øresundsbroen fik danskerne et helt nyt boligområde i pendlerafstand fra deres arbejde i Købehavn- de fik mulighed for at få langt flere kvadratmeter. Prisen var måske lidt længere på arbejde, men det var et rimeligt bytte i en tid hvor priserne på bolig i Købehavn og Hovedstaden eksploderede, siger Mira Lie Nielsen, chefanalytiker og boligøkonom i Nykredit

Boligpriserne er igen høje, men det er blevet billigere at være ejerboligejer…

Situationen på boligmarkedet i dag er lidt anderledes. Ja, priserne på ejerboliger i København er skudt i vejret igen, men pga. meget lavt renteniveau og stigende indkomster, så er boligbelastningen fortsat noget lavere i dag end i 2006 og 2007.

"Når danskere i dag går på boligjagt, så er der høje priser på salgsskiltene, men ser man på finansieringen, så gør de meget lave renter, at man kan låne mere og derfor også få mere bolig for den indkomst, man nu engang har", siger Mira Lie Nielsen.

Tallene salgsopstillingerne er på dele af boligmarkedet i København over niveauet i midten af nullerne, men der er den væsentlige forskel til dengang, at renten nu er markant lavere og samtidig er indkomsterne steget pænt over de seneste år. Det betyder, at omkostningerne ved køb af en ejerlejlighed i København by nu ligger på ca. 40 pct. af netto-indkomsten, mens den tilsvarende andel var over 50 pct. tilbage i 2006.

De nye og skrappere krav til boligkøbere i København tager selvfølgelig lige toppen af lånemulighederne, men samtidig er der her ofte tale om personer, der har en fortjeneste med fra Sverige, hvor boligpriserne skam også har bevæget sig op de senere år. Disse personer har derfor typisk opsparet de 5 pct. i udbetaling, og lever op til kravet om at kunne sidde med et 4 – pct. fastforrentet lån med afdrag.

Når eksildanskerne i Skåne kommer tilbage, så er det bl.a. en af årsagerne til, at Købehavn by og nærområder vokser og efterspørgslen efter ejerboliger øges, hvilket også vil skubbe priserne opad de kommende år.

Strømmen vendte i 2010

Tidligere var det især danskere fra Hovedstadsområdet, som flyttede til Skåne, men fra 2010 vendte flyttestrømmen således at flere i dag flytter fra Skåne til Østdanmark. Alene i 2015 var der ca. 600 personer flere der flyttede fra Skåne til Østdanmark end modsat.

Tallene viser også, at det i høj grad er danskere, som vender tilbage til København. Af de 464 personer, som eksempelvis flyttede fra Malmø til København i 2015, var 280 personer danskere.

"Danskerne i Skåne begyndte fra 2010 at vende tilbage, især til Købehavn og andre steder i Hovedstaden, da priserne var kommet ned i et lejde, de kunne og ville betale, hvilket samlet set har gjort det for ”dyrt” at pendle", siger Mira Lie Nielsen. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce