FinansBureauet

Danske boligejere er bedre rustet mod renteudsving end svenskerne

I Danmark har under halvdelen af boligejerne et boliglån med en rentebindingsperiode på op til et år. I Sverige er tallet over 70 pct. Det viser de seneste tal om danskernes realkreditlån fra Nationalbanken. Det skriver Finans Danmark

I 2017 havde 44 pct. af de variabelt forrentede realkreditlån i Danmark i gennemsnit en rentebindingsperiode på et år eller kortere. Andelen er faldet siden 2015, hvor den var 51 pct. Sverige har ikke oplevet den samme udvikling. Her er andelen to procentpoint højere end i 2015.

”De seneste år har langt flere boligejere i Danmark prioriteret et realkreditlån med længere rentebinding. Mønsteret er anderledes i Sverige, hvor størstedelen af boligejerne har lån med en kort rentebinding. Det betyder, at de danske boligejere i dag er mindre sårbare over for udsving i renten end tidligere og væsentligt mindre sårbare end vores svenske naboer,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

I øjeblikket er renten på et rentetilpasningslån med et års rentebinding 1,0 pct., mens den for et lån med fem års rentebinding er 1,2 pct. På et fastforrentet realkreditlån er renten 2,8 pct.

Den korte rente er typisk lavere end den lange, og derfor er der helt naturligt nogle boligejere, der foretrækker et lån med kort rentebinding. Lån med kort rentebinding egner sig bedst til de boligejere, der har luft i budgettet, og som derfor ikke er økonomisk truet af højere renter og dermed højere ydelser på lånet.

Det kan blive dyrt for boligejerne med en kort rentebinding, hvis renterne stiger mere end forventet. Men i en sådan situation er danske låntagere altså mindre udsat sammenlignet med svenske.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce