Dårlige energimærker skræmmer i stigende grad køberne
Mens salgstiderne generelt er faldet drastisk på huse de seneste år, så går det knap så godt for salget af boliger med dårlige energimærker, viser tal fra Boligsiden.dk.
Mens det generelt er blevet nemmere at få solgt sit hus, så er salget af boliger med et højt energiforbrug ikke fulgt med udviklingen på markedet det seneste år.
Således er salgstiden for huse med de tre dårligste energimærker, E, F og G, kun faldet med 18, 13,5 og 13,5 procent siden 2013.
Til sammenligning er salgstiden for villaer og rækkehuse generelt faldet med 22,8 procent, og for huse med de gode energimærker er salgstiden faldet over 30 procent. Det viser tal fra Boligsiden.dk.
”Det øgede fokus på miljøet og bevidsthed omkring klimavenlighed smitter også af på boligkøberne, og et godt energimærke er blevet et endnu vigtigere parameter for potentielle købere de seneste år,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør ved Boligsiden.dk, og fortsætter:
”Samtidig har vi de seneste år set et øget antal nybyggerier, hvilket betyder, at udbuddet af boliger med gode energimærker stiger, og dermed falder efterspørgslen på de gamle huse med dårlige energimærker naturligt nok også.”
Langt mindre fald i salgstid
Rentefald, øget beskæftigelse og generelt bedre konjunkturer har haft betydning for hele boligmarkedet – og for salget i alle energiklasser.
I 2018 blev handler med huse stemplet med et energimærke G således lukket 29 dage tidligere end i 2013.
”Vi kan se, at et hus med det dårligste energimærke i gennemsnit koster to millioner mindre end et hus med energimærke A. Det lokker selvfølgelig nogle købere. Samtidig er flere og flere begyndt at købe gamle huse blot for at rive ejendommen ned og bygge nyt og dermed kun udnytte grunden,” siger Birgit Daetz.
Mens der de seneste seks år er skåret knap en måned af salgstiden på huse med det største energiforbrug, så er der blevet skåret 69 dage af salgstiden for alle huse med energimærke A i samme periode.
Færre køber hus med højt energiforbrug
Den faldende interesse for dårligt isolerede huse kan også aflæses i antallet af solgte boliger med dårlige energimærker i forhold til det samlede salg.
I 2013 bar 41 procent af det samlede antal solgte huse et af de tre dårligste energimærker. Til sammenligning var andelen blot 31 procent af det samlede antal handler i 2018.
”Mens købere tidligere har ladet sig råde af følelser og mavefornemmelser, så ser vi i dag en større bevidsthed og måske også fornuft hos køberne, der gerne bruger lidt ekstra penge på et hus med et lavt energiforbrug. Både fordi det giver god samvittighed for de miljøbevidste, men også mening rent økonomisk for de pengebevidste,” siger Birgit Daetz.