FinansBureauet

Crowdlending for begyndere

Har du overvejet at oprette et lån igennem crowdlending? Eller står du måske på den anden side og kunne godt tænke dig at investere i crowdlending?

Denne guide vil hjælpe dig til at få et godt overblik over, hvad crowdlending er, og hvad du kan bruge det til. Til sidst får du også fem gode råd til, hvordan du kan tjene penge med crowdlending.

Hvornår kom det til DK

Crowdlending kom først rigtig frem i medierne i Danmark omkring 2014, da de første låneplatforme dukkede op. Herefter har det taget fart for de forskellige crowdlendingfirmaer. De har gjort det muligt for danskerne at indgå i et professionelt fællesskab, som skaber værdi både for långiver og låntager.

Hvad er forskellen på crowdlending og almindelige banker?

Forskellen på crowdlending og almindelige banker er, at ved crowdlending bliver lånet spredt ud over mange mennesker og i en bank er der kun én, der udbetaler lånet. På den måde spredes risikoen for tab ud over mange mennesker ved crowdlending, og der er oftest kun tale om små beløb, mens bankerne oplever noget større risiko ved at udstede lån.

Fordelene ved crowdlending

En af de klare fordele ved crowdlending er, at det hele foregår online, hvilket gør det til et kosteffektivt system. Som långiver tjener du penge på renterne af de lån, du bidrager til. Du bestemmer selv, hvor mange penge du vil investere, og du bestemmer selv, hvor mange lån du vil indgå i. På den måde kan du sprede din risiko for tab. Som låntager kan du drage nytte af crowdlendingplatformene, da de kan sikre dig meget fordelagtige renter for dit lån.

Det kan dog også være fornuftigt for dig at tegne lånet i din bank, hvis du for eksempel har flere lån i banken og kan samle dine lån. Undersøg altid om, din bank nu også er den rette for dig. Mange danskere oplever at kunne spare rigtig mange penge ved at skifte bank. Hvis du tror, at du kan hente en masse penge ved at skifte bank, kan du bruge denne sammenligningstjeneste, til at finde den bank, der er bedst for dig.

Sådan kommer du igang med crowdlending

Først skal du finde den platform, som du mener er bedst for dig. Dertil er der tre overordnede råd.

For det første kan du undersøge platformens historik. De fleste platforme fører statistik over, hvor mange lån de har indgivet og hvor mange lån, der er blevet tilbagebetalt. Det kan give dig en idé om, hvor god en platform det er.

Dernæst kan du undersøge platformens reviews på anbefalingssider som for eksempel trustpilot. Her kan du læse, hvilke gode eller dårlige erfaringer andre har med den platform, du er interesseret i.

For det tredje skal du undersøge om låneplatformen er godkendt af Finanstilsynet. De sørger for at platformen lever op til de kvalitetsregler og sikkerhedskrav.

Risiko

For långiveren skal det nævnes, at der ikke stilles nogen garanti for de penge, som du investerer. Et godt råd er at sprede mange små investeringer ud på mange lån. På den vis vil tabet ikke være så stort.

For låntageren er der den risiko, at der ikke er nok personer, der vælger at bidrage til dit lån. Det betyder, at du ikke er garanteret at få dækket det beløb, du vil låne gennem crowdlending.

På trods af disse risici er der mange penge, at hente ved crowdlending, hvad enten det er som långiver- eller tager. Med denne guide i baghånden, er du klar til at give dig i kast med crowdlending. 

Signe Kirk Andersen

Communication Assistant

Mikonomi.dk 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce