FinansBureauet

Corona giver udsigt til rekordmange danske feriehusovernatninger

Mens antallet af udenlandske feriehusbookinger står stille, og annulleringer forsat tikker ind som følge af coronakrisen, kan vi se frem til en sommer med et stigende antal danske gæster i landets feriehuse. Det vurderer Spar Nord og Feriehusudlejernes Brancheorganisation, der dog understreger, de danske feriehusudlejere bliver hårdt ramt af manglende udenlandske gæster.

Med godt 2,5 millioner overnatninger i juni, juli og august tegnede danskerne sig for en fjerdedel af alle overnatningerne i landets feriehuse sidste sommer. Set i lyset af det aktuelle coronaudbrud med udsigt til færre udenlandske gæster ventes den andel af stige i år, og afhængigt af hvordan situationen udvikler sig, kan vi samtidig se frem til en stigning i antallet af danske overnatninger. Det vurderer Spar Nord og Feriehusudlejernes Brancheorganisation.

- Det må forventes, at den store usikkerhed om den videre udvikling af pandemien vil være med til at holde en del flere danskere hjemme denne sommer – især med tanke på udviklingen i traditionelle rejsemål som Italien og Spanien. Samtidig vil der nok være en tendens til, at feriedestinationernes sundhedsvæsen også i højere grad tænkes med i ligningen, når man bestiller ferie, hvilket kan være med til at udelukke nogle af de mere eksotiske rejsemål. Alt i alt kan det føre til, at endnu flere danskere booker feriehuse i Danmark, hvor der jo typisk er mere luft og plads, fortæller cheføkonom Jens Nyholm og fortsætter:

- Det kan betyde, at sommeren 2020 sætter ny rekord målt på danske feriehusovernatninger. I forvejen er antallet af danske feriehusovernatninger i sommermånederne steget næsten uafbrudt siden 2013 og slog sidste år rekord med godt 2,5 millioner overnatninger. Udviklingen skyldes blandt andet et øget fokus på bæredygtighed, som får flere til at droppe udenlandsrejserne, og ikke mindst en positiv økonomiske udvikling, der har skabt mere plads i feriebudgetterne.

Jens Nyholm peger dog på, at det stigende antal arbejdsløse som følge af coronakrisen, kan være med til at trække i modsatte retning.

Kan ikke opveje færre udenlandske overnatninger
Ligesom danskerne forventes i højere grad af blive hjemme, gælder det samme for de internationale gæster, der ellers havde sat Danmark som sommerens feriedestination. Coronaudbruddet og usikkerhed om udsigterne til genåbning af dels samfundet og dels grænserne har ifølge Feriehusudlejernes Brancheforening fået de udenlandske feriegæster til at indstille bookinger af feriehuse i Danmark.

- Det kommer til at ramme branchen hårdt, også selv hvis vi kommer til at se en stigning i antallet af danske overnatninger. Det handler nærmere om at hente lidt af det tabte hjem. Meget står og falder med tidshorisonten for grænseåbningen, siger direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening Carlos Villaro Lassen, og fortsætter:

- Flere tyskere, der tegner sig for klart flest af de udenlandske overnatninger i de danske feriehuse, bruger i øjeblikket af deres ferie som led i Tysklands corona-strategi, og det vil kunne mærkes til sommer. Særligt i august, hvor tyskerne traditionelt er særligt vigtige for de danske udlejere.

Hos Spar Nord hæfter Jens Nyholm sig ved, at en eventuel nedgang i antallet af udenlandske turister også kan være medvirkende til, at flere danskere end normalt vælger at tilbringe sommeren i et feriehus.

- Færre udenlandske gæster vil skabe et øget udbud, og så er det klart, at det vil skabe en ny konkurrencesituation, der kan være med til at presse prisen ned.

Disse kommuner havde sidste år flest danske feriehusovernatninger i sommermånederne

Kommune Overnatninger i alt Overnatninger fra danskere
Bornholm 558.754 262.926
Varde 1.455.554 184.780
Ringkøbing-Skjern 1.503.838 145.456
Syddjurs 356.012 142.762
Jammerbugt 490.361 133.542
Hjørring 472.881 122.336
Guldborgsund 360.687 102.874
Frederikshavn 239.180 91.798
Odsherred 189.030 80.942
Thisted 294.066
ANNONCE
Del

Seneste nyt