Byggeriets konjunkturindikator positiv for første gang siden 2007
Ikke siden oktober 2007 har Byggeriets sammensatte konjunkturindikator været positiv, derfor er dagens friske tal fra Danmarks Statistik en overraskelse. Indikatoren kan før sæsonkorrektion opgøres til 2, hvilket skal sammenholdes med at dette tal var minus 9 i fjor.
Foretager man korrektion for normale sæsonudsving kan den sammensatte konjunkturindikator opgøres til minus 4, hvilket er pænt over middelværdien fra år 2000 til 2016 der kan opgøres minus 11. Så trods det svage opsving i dansk økonomi er der trods alt håb for byggebranchen. Det er dog især forventninger til beskæftigelsen der trækker indikatoren op. Det store spørgsmål er om disse forventninger på sigt kan holde stik?
Ser man på udviklingen i ordrebøgerne vurdere branchen dem som værende for tynde. Det betyder at ordrene er ikke tilstrækkelige til, at man vurderer at væksten vil fortsætte. Træerne vokser således ikke ind i himmelen, og vi ved fra diverse opgørelser af konjunkturindikatoren, at en stor bekymring og stopklods for vækst i branchen er manglen på kvalificeret arbejdskraft. Derfor kan byggeriet hurtigt blive ramt af tømremænd før end at festen for alvor er kommet i gang.
Der er imidlertid brug for at byggebranchen har mulighed for at skalere op. I de større byer bliver der mangel på boliger de kommende år, og hvis dette ikke skal resultere i at boligpriserne skal fortsætte med at stige ufortrødent skal efterspørgslen imødekommes i form af boliger. Det er derfor alfa og omega, at byggebranchen kan få de hænder som de har brug for, ligesom at byggebranchen er en vigtig branche i forhold til at få skabt et mere holdbart opsving.