FinansBureauet

Byggeriet mangler lidt endnu for at nå op i positivt terræn

De nye tal fra Danmarks Statistik viser sort på hvidt, at det ikke er kapacitetsproblemer, der er den største bekymring blandt bygge- og anlægsbranchens virksom

Byggeriet mangler lidt endnu for at nå op i positivt terræn

Byggeriets konjunkturbarometer fortsætter med forsigtigt at kravle opad, men mangler det sidste nøk for at ryge op i det positive territorium, hvor man ikke har befundet sig siden begyndelsen af 2008. Således blev barometerstanden løftet fra -13 i maj til -10 i juni.

 

- De generelt mildere vinde, der blæser ind over dansk økonomi, præger også byggeriets forventninger i positiv retning. Stormskaderne fra Allan og Bodil har det seneste halve år fyldt godt op i ordrebøgerne, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

 

- Men når vi ikke kommer helt op i det positive territorium, er det formentlig fordi, at byggeaktiviteten er meget ujævnt fordelt. Der er store offentlige bygge- og anlægsprojekter og generelt høj aktivitet i hovedstadsområdet. Til gengæld har nybyggeriet af boliger ikke ligget lavere siden 1920´erne, og der er i det hele taget lav privat byggeaktivitet. Det er bl.a. på den baggrund, at bygge- og anlægsbranchen gerne havde set Boligjobordningen fortsætte, siger Bo Sandberg.

 

Langt til risiko for generelle flaskehalse

Netop de mange store offentlige bygge- og anlægsarbejder er forklaringen på, at det er anlægsentreprenører og byggeentreprenører, der har de tykkeste ordrebøger med et snit på hhv. 8,2 og 6,9 måneders arbejde i ordrebøgerne. Til sammenligning er branchegennemsnittet 4,5 måneder, hvilket er på niveau med sidste år.

 

Danmarks Statistik spørger også til, hvilke såkaldte produktionsbegrænsninger virksomheder oplever. Virksomheder svarende til 6 pct. af branchens beskæftigelse angiver, at de bremses af finansielle begrænsninger, mens 24 pct. ser manglende efterspørgsel som den primære bekymring.

 

- Medierne har haft en del fokus på begyndende flaskehalse i byggeriet. Men her er det værd at notere sig, at det er virksomheder svarende til beskedne 5 pct. af beskæftigelsen, der oplever mangel på arbejdskraft. Til sammenligning lå den andel på mellem 20 og 40 pct. i ”bobleårene” 2006-2007. Så selvom man naturligvis skal være opmærksom på denne udfordring, er det ikke det generelle billede i bygge- og anlægsbranchen, siger Bo Sandberg.

 

Et lille skridt tilbage for dansk økonomi

Samlet set fortæller de nye konjunkturbarometre, at Danmark går på sommerferie med et lille tilbageskridt for dansk økonomi. Marginale forbedringer i servicesektoren og byggeriet kan ikke helt modsvare det ret kraftige fald i industriens barometerstand.

 

- Dansk økonomi er skiftet fra 1. til 2. gear, og der er potentiale til yderligere temposkift i 2. halvår. Men endnu har vi kun set et enkelt kvartal med brugbare vækstrater, og det var tilmed et kvartal stærkt præget af ekstraordinære forhold i forbindelse med orkaner og stormskader. Dagens tal vidner om, at der fortsat kan komme mindre tilbageslag på vejen fremad, siger Bo Sandberg.

 
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce