FinansBureauet

Byggeomkostningerne falder, men ikke på parcelhuse

Danmarks Statistik har her til morgen offentliggjort nye tal der viser, at de samlede omkostninger ved at bygge er faldet med 0,1 pct. fra andet til tredje kvartal i år. Dagens tal dækker over, at det er blevet 0,4 pct. billigere at opføre etageboliger, mens byggeprisen for enfamiliehuse er uændret.

Oveni byggeomkostningerne kommer så grundpriserne, her har vi ikke en god prisstatistik, men baseret på ejendomsprisudviklingen generelt, må det antages at være en ganske betydelig post i byggebudgettet. Særligt i og omkring de store byer og igen særligt omkring hovedstaden. Dermed er den samlede regning for et nybygget og energivenligt parcelhus formentlig ikke blevet mindre, hvis man gerne vil bo i pendlerafstand til et vækstområde med jobmuligheder. Ønsker man at bygge nyt hus er det særligt vedligeholdelsesomkostninger de første år og en lavere energiregning, der skal hente gevinsten hjem. Det er dokumenteret i flere analyser, at det kan være vanskeligt at tjene merprisen hjem, hvis man sammenligner med et eksisterende hus. Det betyder, at man som nybygger også skal føle en merværdi i, at man får et hus af højere kvalitet, end de huse man kan finde i den eksisterende boligmasse.

Ser man på udviklingen over det seneste år prisen på at bygge parcelhuse steget med 1,3 pct. Tilsvarende er prisen på etagebyggeri steget med 1,4 pct. Når man betragter årsstigningstakterne springer det i øjnene, at disse er lavere end den generelle reallønsfremgang. Ansatte på DA-området har aktuelt en reallønsfremgang på godt 2 pct. mens det er lidt mindre i den offentlige sektor. Investere man et gennemsnitligt hus på 1,9 mio. kr. Får man således en ekstra regning på 25.000 kr. sammenlignet med i fjor, men det er vel og mærke før køb af byggegrund. Udviklingen dækker således over store geografiske forskelle, idet bygge grundene må antages at være steget mest der, hvor udbuddet generelt er mindst.

Ser man på, hvad der driver omkostningerne ved at bygge nyt hus er det især arbejdsomkostningerne der stiger. Set over de sidste 12 måneder er arbejdsomkostningerne steget med 2,8 pct. mens materialeomkostningerne til sammenligning kun er steget med 0,6 pct. Udviklingen dækker over, at der er mangel på kvalificeret arbejdskraft i byggesektoren, mens udbuddet af materialer ikke er under pres, dels fordi der ikke er byggeboom, dels fordi materialerne løbende kan produceres billigere.  

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce