FinansBureauet

Boligudbudet skrumper igen

Færre boliger til salg i oktober. Der er dog stadig meget at vælge imellem

Boligudbudet skrumper igen

For 4. måned i træk faldt antallet af boliger til salg. Hen over oktober faldt udbuddet af boliger med 2.439, det viser nye tal fra Realkreditrådet. Det svarer til et fald på 3,9 pct. af det samlede boligudbud, der var således 59.896 boliger til salg ved udgangen af oktober. Der er egentligt ikke nogen overraskelse i, at vi ser, at boligudbuddet er faldet. Ser vi historisk på det, har vi oftest et fald i årets sidste måneder. I takt med at efteråret sætter ind, dagene bliver kortere, og ikke mindst at vi kommer tættere på jul, er der nemlig færre, som sætter boligen til salg.  

Ser man på den årlige udvikling, er det samlede boligudbud faldet med 2.572 boliger, hvilket hænger fint sammen med, at vi målt over det seneste år har oplevet stigende boligpriser. Når udbuddet falder lægger det nemlig alt andet lige et opadgående pres på priserne. Ser vi på fordelingen af boliger, er der henholdsvis 40.793 parcel- og rækkehuse, 7.126 ejerlejligheder og 11.977 fritidshuse. Til trods for de seneste 4 måneders fald ligger vi dog stadig på et meget højt niveau, så på den korte bane er der således nok at vælge imellem, hvis man er på jagt efter en bolig.  

Går vi ind og ser på udbudspriserne, som er de priser ejendomsmæglerne forventer at kunne sælge boligerne til, ser vi, at over de sidste 12 måneder er udbudspriserne for ejerlejligheder steget 1,0 pct., mens parcel- og rækkehuse er steget med 0,3 pct. og fritidshuse er steget med 1,5 pct. Hvilket umiddelbart lyder godt, hvis man står som boligejere og vil sælge. Tallene dækker imidlertid over store regionale forskelle, i København  by ser vi det største fald i udbudspriserne for huse på 0,7 pct. på måneden, mens Vest- og Sydsjælland oplever den største stigning på 1,0 pct. På ejerlejligheder er det Esbjerg, der oplever det største fald på 38,2 pct., mens Odense oplever den største stigning på 10,8 pct.

Retter man blikket mod nedtagningspriserne fremgår det også, at det i mange tilfælde rent faktisk lykkedes ejendomsmæglerne at sælge til de højere priser. For enfamiliehusenes vedkommende er nedtagningspriserne nemlig uændret, og for fritidshusene er der tale om en lille stigning på 1,2 pct. Dog kniber det lidt for ejerlejlighederne, som i oktober faldt med 2,4 pct. på landsplan.

Generelt synes vi at have et boligmarked, der forsat er i fremgang. Der er dog ganske store forskelle i tallene alt efter, hvor i landet man er. For de kommende måneder forventer vi en lidt stille periode på boligmarkedet i takt med, at julen kommer tættere på, og færre vil være interesseret i både at købe og sælge.

Venlig hilsen
Mette Bjarnholt

Seniorøkonom, Presse- og Økonomisk sekretariat
BRFkredit a/s
 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce