FinansBureauet

Boligpriserne steg i årets første forårsmåned

Nye tal fra Boligsidens Markedsindeks viser en mindre, månedlig stigning i boligpriserne i marts. Udviklingen gælder for samtlige boligtyper, som ellers alle har været ramt af prisfald de seneste måneder.

For første gang i månedsvis er der et positivt fortegn på den månedlige prisudvikling på boligmarkedet.

Nye marts-tal fra Boligsidens Markedsindeks viser nemlig, at boligpriserne bød på en månedlig prisstigning, hvilket gælder for samtlige af de store boligtyper herhjemme.

Begynder vi med husene, steg priserne således med 1,2 procent fra februar til marts måned, som bringer den landsdækkende salgspris for villaer og rækkehuse op på 16.169 kroner per kvadratmeter i marts.

Huspriserne er ellers løbende faldet måned for måned siden juni sidste år, hvilket svarer til et samlet fald på 10,6 procent fra juni 2022 frem til marts 2023.

”Der plejer at være mere handelsaktivitet i foråret sammenlignet med vintermånederne, og i den periode ser vi ofte stigende priser. Den stigende handelsaktivitet har vi også set i år, og det er de første indikationer på, at priserne ikke fortsætter deres fald. Således oplevede 65 kommuner stagnerende til lidt større stigninger i huspriserne i marts,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Ifølge Birgit Daetz er der flere betingelser, der har ændret sig for især boligkøberne, som bidrager til, at vi ser flere købe bolig nu sammenlignet med de seneste måneder, hvilket også har betydning for priserne.

”Der er flere indikationer på, at økonomien i de danske husholdninger har fået lidt bedre vilkår end i andet halvår 2022. Blandt andet viser de seneste tal, at inflationen ikke stiger med samme hastighed som tidligere, mens der også er faldet mere ro på energipriserne. Dertil kommer, at mange danskere har udsigt til lidt mere i løn i år,” siger hun og fortsætter:

”Kombinerer vi de faktorer med det roligere tempo, som også har indfundet sig på boligmarkedet, skaber det en situation, hvor boligkøberne har fået mere betænkningstid. Det giver en tryghed, som manglede i efteråret, hvor der var rigtig mange ubekendte faktorer i spil. Det lader nemlig til, at lysten til at købe bolig hele tiden har været der, men nu begynder mange købere også at udleve boligdrømmen.”

Her kan du læse mere om den lokale udvikling i huspriserne

Priserne stiger også for ejerlejligheder og sommerhuse

Efter flere måneder med månedlige prisfald var der ligeledes en stigning i salgspriserne i marts for ejerlejligheder og sommerhuse.

For ejerlejlighederne lyder prisstigningen på 0,6 procent fra februar til marts måned, og dermed lander den gennemsnitlige salgspris for lejligheder på 31.944 kroner per kvadratmeter.

Siden maj sidste år er lejlighedspriserne ellers faldet i hver måned. I perioden fra maj 2022 og frem til marts i år er priserne for ejerlejligheder således faldet med 10,9 procent.

Den gennemsnitlige salgspris på sommerhuse endte på 21.727 kroner per kvadratmeter i marts måned. Dermed er sommerhuspriserne steget med 1,5 procent fra februar til marts.

Sommerhuspriserne faldt for første gang i juni måned sidste år og er frem til og med marts faldet med 6,4 procent.

”Især sommerhusmarkedet er meget sæsonfølsomt, hvor efterspørgslen typisk stiger mærkbart, når foråret kommer. Derfor er det ikke overraskende hos sommerhusene, at vi ser de største prisstigninger,” siger Birgit Daetz og fortsætter:

”Også lejlighedspriserne er steget i takt med forårets komme, men her er prisstigningerne mere beskedne end hos de øvrige boligtyper. Det kan blandt andet forklares ved, at særligt ejerlejlighedsmarkedet kommer fra et ekstraordinært højt prisleje efter de massive prisstigninger under corona.”  

Boligtype

Salgspris marts 2023

(kr. pr. kvm.)

Månedlige ændringer

Årlige ændringer

Villaer/rækkehuse

                 16.169

1,2%

-8,1%

Ejerlejligheder

                 31.944

0,6%

-9,4%

Sommerhuse

                 21.727

1,5%

-1,7%

Kilde: Boligsidens Markedsindeks

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce