FinansBureauet

Boligpriserne fortsætter med at stige

Godt nyt til landets boligejere: boligpriserne fortsætter med at stige

Boligpriserne fortsætter med at stige
Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for prisudviklingen for ejerboliger. Statistikken viser, at parcelhusene steg med 0,1 pct. i august, mens ejerlejlighederne steg med 0,3 pct. Vi ser dermed, at stabiliseringen og ikke mindst den positive udvikling fortsætter, om end det stadigvæk er baseret på en begrænset mængde salg. I august blev der således solgt 2.121 enfamiliehuse og 1.107 ejerlejligheder. Selv om aktiviteten historisk set er langt højere, må vi imidlertid glæde os over, at boligmarkedet stille og roligt bevæger sig i den rigtige retning. Den positive udvikling på boligmarkedet vil formentlig være med til at trække dansk økonomi ud af den svage økonomiske udvikling, idet faldende friværdier gennem nogen tid har fået danskerne til at holde igen i forhold til privatforbruget.
 
Ser man på udviklingen fra år til år, har vi nogle ganske kraftige prisstigninger. Her er ejerlejlighederne steget med 8,8 pct., mens parcelhusene er steget med mere moderate 3 pct. Udviklingen betyder, at vi kan se frem til at have reale prisstigninger, når vi kan gøre endelig status for 2013, hvilket er første gang siden finanskrisen slog sig løs. Særligt på ejerlejlighederne har vi imidlertid en forventning om, at prisstigninger vil aftage igen uden nævneværdig dramatik. Årsagen skal findes i, at en lang række ejerlejligheder har været lejet ud, hvorfor boligudbuddet stille og roligt vil tilpasse sig den nye efterspørgsel. Det vil alt andet lige give en dæmpende effekt på prisudviklingen. Herudover skal man ikke undervurdere, at statistikken snart begynderat beskrive udviklingen i sensommeren og efteråret, hvor det traditionelt er sværere at omsætte en bolig.
 
Det gennemsnitlige hus i Danmark koster aktuelt 1.823.000. kr.,  mens den gennemsnitlige ejerlejlighed koster 1.754.000 kr. Hen over sommeren har de gennemsnitlige købesummer været under et nedadgående pres, hvilket tyder på, at det i højere grad er billigere boliger, der omsættes end dyrere boliger. Det kan have noget at gøre med, at det var de mest attraktive boliger, der blev solgt i starten, da boligmarkedet påbegyndte sin vending, hvorimod nu hvor vendingen har bidt sig bedre fast, så trækker det også boligsalg med sig i provinsen, hvor priserne gennemsnitligt er lidt lavere.  

Af Mikkel Høegh, BRFkredit
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce