Boligpriserne er historisk høje - men alligevel er det billigt at købe
Det er billigt at købe bolig, selv om boligpriserne er historisk høje, men hvordan hænger det nu sammen? Få svaret her.
Boligsidens seneste markedsindeks viste, at priserne på huse, ejerlejligheder og sommerhuse lige nu er på det højeste niveau i indeksets 11-årige historie. Køberne skal altså betale rekordstore summer for at købe boliger.
Alligevel er det samtidig historisk billigt at købe, og det skyldes de meget lave renter og købernes indkomster.
”Der er gang i et meget langt opsving på boligmarkedet, der er accelereret i år på trods af, at corona i en periode i foråret skabte usikkerhed. Tallene viser, at priserne på boliger ikke har været højere, så længe vi har målt dem, og vi kan se, at priserne stiger mere, end de plejer på den her tid af året. Når det alligevel er historisk billigt at købe bolig, er det fordi det er billigt at låne penge til boligkøb, og fordi køberne har god luft i deres privatøkonomi,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.
Boligbyrden er historisk lav
En ny analyse fra Realkredit Danmark af den såkaldte boligbyrde understreger Birgit Daetz’ pointe. Boligbyrden måler sammenhængen mellem udgifterne til at købe og eje en bolig i forhold til købernes disponible indkomster.
Analysen viser, at boligbyrden lige nu er meget lav, og at det derfor er historisk billigt at komme ind på boligmarkedet.
”Udgifterne til at købe og eje et parcelhus i forhold til vores disponible indkomster befinder sig på landsplan tæt på et rekordlavt niveau. Vi er omkring 25 procent under det historiske gennemsnit for de seneste 35 år. Med andre ord er det billigt at få adgang til boligmarkedet, og det er med til at understøtte aktiviteten på boligmarkedet i øjeblikket. De lave renter er en vigtig forklaring på, at boligbyrden ikke indikerer større ubalancer på boligmarkedet, men konklusionen kan hurtigt blive vendt på hovedet, hvis renterne stiger mærkbart,” siger Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.
Flere bolighandler på vej
Den meget lave boligbyrde er altså, som Hilligsøe Heinig siger, med til at forklare væksten i antallet af bolighandler i år. Allerede i slutningen af oktober nåede antallet af bolighandler op på det samme niveau som i hele 2019.
”Der har været rekordmange købere i år i hele Danmark. Det gælder på alle dele af markedet – ikke mindst for sommerhuse. Mange flere købere har haft økonomi til at realisere drømmen om en bolig nummer to, og det er en meget klar indikator for den gode privatøkonomi og den lave boligbyrde. Og så længe boligbyrden er så lav, kan antallet af bolighandler også de kommende måneder forblive på det meget høje niveau,” siger Birgit Daetz.
Og netop forventningen til boligbyrden er, at den vil forblive lav det kommende halve år, fordi renterne ikke kommer til at stige.
”Helt overordnet er det svært at se de store rentestigninger det kommende halve års tid. Som følge af et lavt inflationspres og en genopretning af økonomierne efter det store vækstdyk i kølvandet på coronakrisen vil centralbankerne fortsat være meget aktive med lave pengepolitiske renter og store opkøbsprogrammer, der holder en hånd over potentialet for rentestigninger,” siger Hilligsøe Heinig og kommer alligevel med et lille ’men’, der handler om coronavaccine.
”Den seneste tids positive vaccinenyheder betyder, at der er håb om, at vi kan få pandemien under kontrol i løbet af 2021, og at vi dermed kan vende tilbage til en mere normal hverdag uden restriktioner. I så fald kan renterne stige, men det bliver ikke store stigninger. Med andre ord ser boligbyrden ud til at holde sig på et meget lavt niveau i en historisk kontekst, når vi snakker om det brede parcelhusmarked i Danmark.”