FinansBureauet

Boligpriser - kedelig start på 4. kvartal

Boligpriser - kedelig start på 4. kvartal

I oktober 2014 faldt huspriserne med 1,8 pct. og lejlighedspriserne med 1,1 pct. Set over det seneste år er huspriserne steget med 1,1 pct. og lejlighedspriserne med 7,2 pct. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistiks månedlige ejendomsprisstatistik for oktober 2014.

Vi er fortsat optimister

Vi tolker ikke den seneste måneds fald i boligpriserne som nogen bekymrende nyhed. Generelt er det sådan, at boligpriserne normalt falder en anelse, når sommeren går på hæld, og det er den udvikling, vi forventer, der også gør sig gældende i år.

Tendensen, til at boligpriserne enten falder lidt eller mister kraft i den mørke tid, er ikke underlig. Mange købere har det nemlig sådan, at de har nemmere ved at forelske sig i en bolig, når den fremstår fra sin bedste side, hvilket i reglen vil sige når sol og sommer vælter ind af vinduerne eller ned på terrassen. Den slags varme følelser kan nemt ligge en dæmper på ihærdigheden, når prisen skal forhandles, hvorfor det er ganske forståeligt, at priserne ligger lidt højere om foråret og sommeren end om efteråret og vinteren.

På den baggrund skal forklaringen på de faldende boligpriser i oktober snarere findes i det begyndende løvfald og de afblomstrede bede end i en overhængende risiko for, at vi nu igen skal til at se større prisfald. Set over det seneste år, er der da også tale om, at både hus- og lejlighedsejerne har fået sig en ganske pæn gevinst på deres bolig i form de stigende priser.

Boligejerne er trods alt blevet rigere det seneste år

Stod vi for et år siden, dvs. i oktober 2013, og ville købe et gennemsnitligt hus på 140 m2, så måtte vi hoste op med 1.555.000 kr. Ifølge dagens tal for Danmarks Statistik ligger den pris i dag på 1.572.000 kr. Det betyder, at en gennemsnitlig boligejer har fået en stigning i sin friværdi på 17.000 kr. det seneste år svarende til 1.417 kr. om måneden eller 47 kr. om dagen. Da der er tale om en gevinst, der ikke beskattes, vil de fleste boligejere formentlig være nogenlunde tilfredse med den udvikling. Ikke mindst set i lyset af de mange år med direkte faldende priser.

En gennemsnitlig lejlighed på 80 m2 kostede 1.558.000 kr. i oktober 2013. Ifølge dagens tal fra Danmarks Statistik kan den i dag sælges for 1.669.000 eller 111.000 kr. mere. Det svarer til, at en gennemsnitlig lejlighedsejer har fået en ekstra murstensopsparing på ikke mindre end 9.250 kr. om måneden eller 308 kr. om dagen det seneste år. Der er således ikke nogen tvivl om, at det fortsat er ejerlejlighedsmarkedet, som har mest fart på, og hvor de største smil blandt boligejerne skal findes i øjeblikket.

Bedste hilsner
 

Lise Nytoft Bergmann
Boligøkonom, chefanalytiker


Nordea Kredit

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce