FinansBureauet

Boligmarkedet gearer ned

Boligpriserne faldt i september. På landsplan faldt prisen på en familiehuse med 1,4 pct. og ejerlejlighederne faldt med 0,4 pct. Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik her til morgen. Udviklingen med et boligmarkedet der bremser op synes således at fortsætte. På årsniveau steg priserne på en familiehuse med 1,1 pct. Det er den laveste prisstigningstakt siden 2013 mens lejlighederne steg med 4 pct. Dagens tal er generelt behæftet med usikkerhed, en usikkerhed der er særlig stor i dagens offentliggørelse pga. dataproblemer hos leverandører til statistikken. Det er således kun 70 pct. af samtlige handler der indgår i statistikken mod sædvanligvis 75 pct. Dagens tal skal således tolkes med stor varsomhed.

Det ændre imidlertid ikke ved, at tallene tegner et billede af det boligmarkedet vi har kendt i noget tid. Et boligmarked der bremser op. En opbremsning, der sker som følge af kreditopstramninger, øget regulering og usikkerhed om boligbeskatning. Det er måske nok mest overraskende, at parcelhusmarkedet i dagens tal er hårdest ramt, idet alle tiltag er relativt hårdest i sin konsekvens ved lejlighederne. Flere af indgrebene er imidlertid designet til, at give forholdsvis kraftig opbremsning. Det at købe bolig er den største investering mange mennesker laver i deres liv, hvorfor usikkerhed om dels hvad man kan låne og hvor meget, dels om den fremtidige skattebillet er gift for markedet. Vi regner dog ikke med en svensk maveplasker, men vil ikke udelukke at vi vil se en tilpasning i ejendomsmarkedet der vil kunne løbe over en flerårig periode.

Ser vi på aktiviteten på boligmarkedet er denne også for nedadgående. Der var således 3.936 handler med parcelhuse i september mod 4.340 samme måned i fjor. Det svarer til et fald på 9,3 pct. I samme periode faldt antallet af handler med lejligheder med 21,7 pct. nemlig fra 1.764 til 1.381. I den forbindelse skal man være opmærksom på, at antallet af handler med projektlejligheder ikke indgår i statistikkerne. Til sammenligning var det laveste antal handler i statistikkens historie 989 handler med lejligheder tilbage i 2011 mens der var flest i 2005, hvor der blev handlet 2.109 lejligheder.

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Mikkel Høegh Mikkel Høegh

Følg på:

Mikkel Høegh er uddannet cand.oecon. og arbejder som afdelingsdirektør i Jyske Realkredit. Har tidligere været ansat tænketanken EUROPA, Danske Bank og Skatteministeriet, og har undervist på flere højere læreanstalter i bl.a. boligfinansiering. 

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt