Boligejere betaler 237 mio. kr. mindre i rente og bidrag
Det er især boligejere med fastforrentede lån, der har opnået en besparelse
Danmarks Nationalbank har netop offentliggjort MFI-statistikken. Statistikken viser rentefald til husholdningerne og markant lavere rentebetalinger. Den gennemsnitlige rente inkl. bidrag var 2,56 pct. for husholdningerne i november og ligger nu 0,16 procentpoint lavere end for 12 måneder siden. Det markante rentefald betyder, at de danske boligejere i dag betaler ca. 237 mio. kr. mindre i rente og bidrag sammenlignet med for et år siden.
Går vi et spadestik dybere, ser vi, at det især er boligejere med fastforrentede lån, der har haft mulighed for at skærer af renterne. Den effektive rente inkl. bidrag på et fastforrentet lån er det seneste år faldet med 0,96 procentpoint, mens de helt korte rentetilpasningslån som fx F1 i samme periode er steget med 0,10 procentpoint.
Faldet i den effektive rente inkl. bidrag skyldes især pæne fald i de lange renter. I begyndelsen af 2014 lå renten på et 30-årigt fastforrentede lån på 3,5 pct., og nu ligger den på 2,5 pct. Den lange rente er således kommet ned på et niveau, der ligger på linje med den gennemsnitlige rente på F1. De lave renter betyder, at boligejere med et fastforrentet lån på 4,0 pct. og derover i rigtig mange tilfælde vil have en fordel af at omlægge deres realkreditlån. Har man fx en restgæld på en mio. kr., så sparer man det første år 10.000 kr. før skat per kupon, man går ned. Oven i ydelsesbesparelsen, får de boligejere, som konverterer ned i rente større friværdisbeskyttelse gennem en højere varighed. En konvertering er dog forbundet med en række omkostninger, det er derfor vigtig at se på den samlede ændring og ikke blot ændringen i den månedlige ydelse og den øgede varigheden.
Ser man på de lån, der aktuelt langes over disken hos realkreditinstitutterne, er interessen for de fastforrentede lån også stor. I november blev der således lån 12 kr. til et fastforrentede lån for hver 1 kr. til de helt korte rentetilpasningslån som fx F1. Samtidigt viser dagens tal, at der er en tendens til at flere boligejere vælger lån med længere rentebinding.
Alt i alt viser dagens tal, at de danske boligejere ikke blot sparer mio. kr. i renter, de reducerer også ydelsesrisikoen i dansk økonomi, hvilket i sidste ende er positivt.
Venlig hilsen
Mette Bjarnholt
Seniorøkonom, Presse- og Økonomisk sekretariat
BRFkredit a/s