FinansBureauet

Billigst at bo i stuen

Der er store forskelle på boligpriserne alt efter hvilken etage du gerne vil bo på. Stuen er billigst og udsigt koster knapper.

Billigst at bo i stuen

Hvis du kan leve med lidt trafikstøj og nysgerrige blikke fra fortovet, kan du gøre en god handel ved at købe en lejlighed i stueetagen.

Nye tal fra BoligPortal.dk, der har set på alle ejerlejligheder til salg i hovedstadsområdet, viser, at der i Københavns Kommune er knap 8.000 kr. at spare pr. kvadratmeter, hvis du køber lejlighed i stuen fremfor på femte sal.

I et tænkt eksempel er prisforskellen på en 90 kvadratmeter stor lejlighed altså 700.000 kr., afhængig af om den ligger på femte sal eller i stueetagen.

- Det er ret markante forskelle, vi ser. Også større end jeg havde ventet, siger Henrik Løvig, der er adm. direktør i BoligPortal.dk.

Han mener, at de store prisforskelle er et udtryk for, at der er en del danskere, der ikke ønsker at bo i de helt lave stuelejligheder, hvor man helt bogstaveligt bor i øjenhøjde med forbipasserende på gaden.

- Jeg kan selvfølgelig godt forstå, at mange gerne vil væk fra gadeniveauet og jeg tror, at de billigste lejligheder i stuen skyldes, at man er i øjenhøjde med folk på fortovet, der er mere støj fra trafikken og måske større risiko for indbrud. Og så trækker det selvfølgelig den anden vej, at man kan komme op i udsigtsniveau. Og udsigt koster. For hver etage man rykker op, stiger priserne, siger Henrik Løvig.

Nybyggeri på øverste etage
Men de store prisforskelle er ikke udelukkende et udtryk for et ønske om at komme væk fra vejniveauet. Ofte handler det om byggeriets alder og stand, påpeger Lone Kjærgaard, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Den markante prisforskel i København vurderer jeg også hænger sammen med, at en stor andel af femtesalslejlighederne ligger i nybyggeri - og tit med gode udsigter. Så prisforskellen afspejler ikke alene præferencerne for at bo højt, men også at mange femtesals lejligheder er i nybyggeri og har gode beliggenheder, siger Lone Kjærgaard.

Omvendt peger hun på, at de forskellige priser også er godt for dem, der gerne vil bo i stuen.

- De kan få flere kvadratmeter for pengene. Og der er jo nogen, der kun vil bo i stuen for at undgå trapper eller for at få terrasse eller nem adgang til fællesarealer, siger Lone Kjærgaard.

Henrik Løvig er enig og peger på, at der også er mange, der faktisk foretrækker at bo tæt på jorden.

- For eksempel børnefamilier kan have helt praktiske fordele ved at bo i stuen. Der kan være rigtig langt op på fjerde sal med barn, tasker og indkøb, så for mange er det også attraktivt at bo i stuen, siger Henrik Løvig.

Omvendt på Frederiksberg
De tilsvarende priser er noget forandret, hvis man i stedet ser på Frederiksberg Kommune. Her er det faktisk femte sal, der gennemsnitligt er den billigste etage, hvis man ønsker at købe en ejerlejlighed.

I modsætning til i Københavns Kommune er der ikke så meget nybyggeri i højden på Frederiksberg, og det kan ses i udbudspriserne.

- Forklaringen på det lidt omvendte billede kan være, at femtesalslejlighederne på Frederiksberg typisk ligger i ældre lejlighedskomplekser og er uden elevator. Det gør dem knap så attraktive. Selvom det er god motion, så er vejen til femte sal altså lang, siger Lone Kjærgaard. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce