FinansBureauet

Billigere belåning af sommerhuse og byggegrunde

Ved at benytte Sydbanks prioritetslån kan man skyde genvej til billigere finansiering af sommerhuse og byggegrunde

Billigere belåning af sommerhuse og byggegrunde
Bankernes prioritetslån er på kort tid blevet utroligt populære. Og det på trods af at der fra mange sider har lydt advarsler om at lånene i virkeligheden er langt dyrere end de ved første øjekast synes at være. Men i enkelte tilfælde kan de faktisk være en ganske god finansieringskilde. Det gælder først og fremmest på de områder hvor lovgivningen forhindrer realkreditsektoren i at belåne boliger op til 80% af handelsværdien.
 
Der er ikke umiddelbart nogen logisk økonomisk begrundelse hvorfor realkreditselskaber kun må belåne sommerhuse med op til 60% af handelsværdien, og tomme byggegrunde med kun 40% af værdien. Det kan næppe påstås, at værdien af eksempelvis en byggegrund er behæftet med større usikkerhed end værdien af et hus eller en ejerlejlighed. De har de også erkendt i Sydbank, og de har derfor indrettet deres udgave af prioritetslån til også at tilbyde belåning af sommerhuse og tomme byggegrunde på op til 80% af handelsværdien.
 
Et prioritetslån er en lånekonstruktion, hvor man i princippet får det samme i indlån som man betaler i udlån. Derved kommer prioritetslånet de facto til at fungere som en kassekredit til en lav rente, med sikkerhed i boligen. Problemet er imidlertid at bankerne kræver 1. prioritet i boligen for at yde lånet. Og dermed må de endnu billigere realkreditlån vige. Derfor er det oftest en dårlig forretning at takke ja tak til et prioritetslån.
 
Men lige præcis i Sydbanks version af prioritetslån, er det faktisk en god finansieringsform, hvis man bruger lånet til at finansiere et køb af et sommerhus eller køb af en byggegrund. For her må realkreditinstituttet som nævnt af lovgivningsmæssige årsager kun tilbyde en belåning på henholdsvis 60% og 40% af handelsværdien. Og da Sydbank tilbyder belåning med op til 80% af handelsværdien via deres prioritetslån, kan man pludselig slippe uden om en del af de væsentlig dyrere boliglån eller pantebreve der typisk bruges som finansiering af den af lånet som realkreditinstituttet ikke yder.
 
Man må altså give afkald på det billige realkreditlån, men til gengæld slipper man også for en del af de dyrere boliglån, hvor renten rask væk kan hedde 7-9%. Og det summerer sig faktisk op til en pæn samlet gevinst.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce