FinansBureauet

Bedste tidspunkt nogensinde for forældrekøb af studielejligheder.

Kombinationen af lave renter, prisfald på lejligheder, og udsigten til store ungdomsårgange om få år, gør tidspunktet netop nu til det potentielt bedste nogensinde for forældrekøb af studielejligheder.

Bedste tidspunkt nogensinde for forældrekøb af studielejligheder.

Sig nærmer tiden hvor den nye årgang af studerende på videregående uddannelser skal finde tag over hovedet i landets studiebyer. Og med en flekslånsrente på omkring 2 % og et prisfald på lejligheder i hovedstadsregionen på over 25 % i forhold til toppen, er der langt bedre driftsøkonomi i køb af en studielejlighed nu end for blot få år tilbage.

Men driftsregnskabet er ikke den eneste faktor der er afgørende for hvorvidt forældrekøb af studielejlighed kan svare sig. Den mest afgørende faktor i regnestykket for, hvorvidt det rent økonomisk kan betale sig at købe en studielejlighed til sit barn, er den fremtidige prisudvikling på lejligheder i studiebyerne.

Og også på det punkt er tidspunktet for køb af studielejlighed ganske opportunt. Priserne på mindre lejligheder i studiebyerne er ganske vist steget en del fra den absolutte bund. Men de ligger stadig mere end 25 % under priserne tilbage i 2006. Men langt vigtigere er, at der er udsigt til, at priserne på lejligheder i studiebyerne fortsætter med at stige i de kommende år.

Der er nemlig udsigt til markant større ungdomsårgange i de kommende år, og det vil lægge pres på markedet for små lejligheder i de større byer. En udvikling der er allerede er begyndt, og som har kunnet måle sig i priserne på mindre lejligheder i studiebyer som København og Århus. Sidste år steg antallet af unge i aldersgruppen 19 til 25 år med 12.000. Og befolkningsfremskrivninger viser, at i år 2015 vil antallet af unge i denne aldersgruppe være steget med yderligere 60.000. Det svarer til en stigning på hele 14 %. Det vil lægge enormt stort pres på markedet for mindre lejligheder i de større studiebyer, og uundgåeligt medføre prisstigninger i de kommende år.

På kort sigt kan boligmarkedet ikke nå at kompensere for den øgede efterspørgsel, og konsekvensen er at priserne stiger. Dermed står denne sæsons købere af studielejligheder i den mest gunstige situation tænkeligt. De køber på et tidspunkt hvor efterspørgslen stadig er relativt lav, og priserne er faldet med 25 % fra toppen. Og de vil kunne sælge på et tidspunkt igen hvor efterspørgslen vil være i absolut top, med stigende priser som følge. Kigger man rent historisk på det, har der derfor formentlig aldrig nogensinde været et mere optimalt tidspunkt at købe studielejlighed på end netop i disse år.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce