FinansBureauet

Bæredygtig sommer: Sådan holder du en grønnere ferie

Sommerferien står for døren, og tusindvis af danskere benytter lejligheden til at rejse udenlands – gerne med fly. Men desværre efterlader de mange flyveture et stort CO2-aftryk, der tærer på miljøet. Vil du derfor gerne rejse på sommerferie med grøn samvittighed, skal du finde et alternativ til flyet, lyder det fra miljøorganisationen NOAH. En grøn ferie gør dog ikke nødvendigvis rejsen billigere, vurderer Spar Nord.

Danskerne rejser med fly som aldrig før, og i år bliver med høj sandsynlighed ingen undtagelse. Ifølge tal fra Danmarks Statistik rejste rekordmange danskere med fly sidste år, hvor over 18 millioner passagerer fløj fra de danske lufthavne til destinationer i ind- og udland. Det svarer til en stigning på fire procent sammenlignet med 2017.

Men da flyvemaskiner efterlader store klima-aftryk, er flyrejser desværre en af vor tids helt store klimasyndere. Derfor skal danskerne finde et alternativ til flyet, hvis man ønsker, at sommerferien skal være grøn, lyder det fra Jacob Sørensen, der er klimaaktivist hos den danske miljøorganisation NOAH:

- Ifølge tal fra FN’s klimasekretariat UNFCCC står flyindustrien for 17 procent af den danske transportsektors samlede CO2-udledning og er således kun overgået af biltransporten, som med 39 procent sammenlagt er en større klimasynder, siger han og fortsætter:

- Hvis man indregner den ekstra klimaeffekt, der opstår, når fly flyver i stor højde, udgør danskernes forbrug af flyrejser dog hele 29 procent af sektorens klimabelastning. Det er langt mere, end hvad mange tror.

- Kigger man nærmere på klimabelastningen for den enkelte passager, så påvirker en flypassager klimaet fem til seks gange så meget per kilometer som en passager i en personbil. Og selvom der lige nu er snak om, at flyvemaskiner ved hjælp af ny teknologi bliver mindre klimaskadelige, så kan den grønne omstilling i flyindustrien ikke følge med den markante vækst i antallet af flyvninger. Der er derfor kun gode grunde til at finde alternativer til flyveturen, når vi skal på ferie til sommer. Men man skal huske på, at bilen ikke bliver bæredygtig, bare fordi den udleder mindre CO2 end et fly.

Tag toget
Vil du rejse på sommerferie på en bæredygtig måde, er det derfor ifølge Jacob Sørensen en god ide at tage med toget. Togdriften er nemlig et klimavenligt alternativ til flyet og bilen og står blot for én enkelt procent af transportsektorens samlede CO2-aftryk.

- Den lange transporttid kan godt afskrække folk fra at tage toget og i stedet søge mod flytransport, som er hurtigere og mere praktisk. Men kigger man på danskernes rejsemønster i 80’erne, rejste mange til udlandet med toget, da det på det tidspunkt var alt for dyrt at flyve, og her havde man altså en god ferie alligevel, siger han.

Man skal dog ikke nødvendigvis regne med, at rejsen bliver billigere, hvis du vælger toget fremfor flyet til sommer, lyder det fra cheføkonom hos Spar Nord Jens Nyholm:

- Udviklingen i flyindustrien har næsten udvasket prisforskellen mellem fly og tog, og det kan derfor ikke altid kan betale sig økonomisk at rejse med toget. Det kan en klimaafgift på flyrejser, som der har været tale om i valgkampen dog måske ændre på, og det vil naturligvis styrke incitamentet for at vælge toget på sigt.

Rejs kortere
Afstanden fra hjemmet til rejsemålet spiller ifølge Jacob Sørensen også en stor rolle for CO2-aftrykket. Her kan man ifølge ham med fordel vælge en destination i det danske i stedet for at søge mod udlandet:

- En sommerferie i Danmark eller nabolandene reducerer transportafstanden og dermed CO2-udledningen. Det gælder både, hvis man rejser med flyet eller kører i bil eller tog. Derfor kan man med fordel overveje at tage en tur til en af de mange danske steder, som du ikke kender, hvor der også er dejligt.

En sommerferie i Danmark kan ifølge Jens Nyholm også umiddelbart give mere luft i feriebudgettet:

- Transport er typisk en stor post i feriebudgettet, og de penge kan jo så bruges på andre feriegoder. Dog kan det være dyrt at være turist i Danmark, da omkostningsniveauet er højt sammenlignet med flere andre populære sommerferiedestinationer, siger han og fortsætter:

- Vil man gerne til udlandet, kan man med fordel tage den korte tur over sundet til vores naboland Sverige. Kursen på den svenske krone er nemlig historisk lav, så her får man rigtig meget for pengene.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce