FinansBureauet

August var en god bolig måned

August var en god bolig måned

Enfamiliehusene steg 0,4 pct. i august og ejerlejlighederne steg 0,5 pct. sammenlignet med juli. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik her til morgen. Sammenligner man udviklingen med i fjor, giver dette anledning til prisstigninger på henholdsvis 6,7 pct. for enfamiliehuse og 11,5 pct. for ejerlejligheder. Markante årsprisstigninger, der slår fast med syvtommer søm, at boligmarkedet som sådan er vendt.

Når dette er sagt er prisstigningstakten på ejerlejligheder halveret fra juli til august. Det er faktisk en positiv nyhed, mens prisstigningstakten igen er blevet positiv for enfamiliehuse. Denne udvikling er med til at underbygge, at opsvinget er mere bredt funderet end, at det blot er lejlighederne i de større byer, der løber afsted i fuld fart fra spids.

Boligmarkedet er således inde i et bredt opsving, der kan mærkes over hele landet. Nyeste tal viser imidlertid at træerne ikke vokser ind i himmelen – heldigvis. Vi kan således konstaterer, at boligmarkedet reagerer på konjunkturen og er bremset op, som følge af de rentestigninger vi har set siden forårets rentebund. I den forbindelse er det værd at holde in mente, at netop ejerlejlighedsmarkedet, som især er kommet ind på boligbobleradaren, er den mest rentefølsomme del af boligmarkedet.

Dagens tal viser, at det gennemsnitlige parcelhus, hvor det så end ligger, i dag koster 1.922.000 mens den gennemsnitlige lejlighed koster 1.930.000 kr. Dem der ejer huset har således over det seneste år tjent knap 130.000 kr. skattefrit. Mens ejeren af den gennemsnitlige lejlighed har tjent godt 220.000 kr. Der er således tale om gennemsnitlige prisstigninger, der godt kan matche lønindkomsten for rigtig mange mennesker.  

Vores forventninger til boligmarkedet fremadrettet er, at vi vil fortsætte med at se prisstigninger, men at vi vil se dem i et mere moderat tempo end det har gjort sig gældende i 2015. Årsagen skal bl.a. findes i, at renterne langsomt forventes at blive en spids højere ligesom, at prisstigningerne ikke kan blive ved med at løbe meget hurtigere end indkomsterne. På den anden side trækker, at der aktuelt pågår en vis urbanisering, hvilket underliggende giver anledning til en vis efterspørgsel efter boliger i de større byer. Summa summarum betyder dette, at vi lander på moderate prisstigninger på omkring 5 pct. i 2016 på landsplan. Udviklingen vil dog efterlade store geografiske forskelle.  

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce