Astrolabium Galileo Galilei - Verdens mest avancerede ur
Chancerne er, at du aldrig har hørt om Ulysse Nardin. Hvis du har, er du formentlig ur fetichist. For mens alle har hørt om Omega og Rolex, er det de færreste der kender til den schweiziske ur producent Ulysse Nardin.
Og netop heri ligger en stor del af attraktionsværdien for ejerne af Ulysse Nardin ure. For mens et Rolex ur omtrent larmer ligeså meget i omgivelserne som en Porsche Cayenne, så er et Ulysse Nardin ur forbeholdt de indforståede. Så som ejer af et Ulysse Nardin ur, er man ikke i fare for at blive tilbudt en kopi af selvsamme ur af en strandsælger på Gran Canaria.
Priserne på et Ulysse Nardin ur lader ikke af den grund priserne på et Rolex ur noget tilbage at ønske. Der skal gribes ganske dybt i lommen for at erhverve sig et af disse ure.
For pengene får man til gengæld et sandt mekanisk mesterværk om håndleddet. Det gælder ikke mindst det legendariske ur Astrolabium Galileo Galilei, der er optaget i Guinness Book of Records som verdens mest avancerede ur, med 21 funktioner.
Astrolabium Galileo Galilei er samtidig historien om et ur der redede Ulysse Nardin fra at gå konkurs. Selskabet var tilbage i 1983 gået i betalingsstandsning - løbet over ende af invasionen af quartz ure. Firmaet, med rødder tilbage til 1846, blev købt af forretningsmanden Rolf Schnyder, som straks entrerede med urmageren Ludwig Oechslin. Formålet var at skabe et unikt ur som ville forene fortiden og med nutiden og skabe et ur som både bevarede traditionerne og samtidig erobre nye teknologiske landvindinger.
Som både forsker, historiker og urmager var Ludwig Oechslin den helt rette til at løse denne opgave. Løsningen fandtes i astrologien. Forholdet mellem rum og tid er bestemt af vores position i solsystemet og i universet. Kun ved at forstå dette, kan man forstå begrebet tid. Og dermed var filosofien bag Astrolabium Galileo Galilei på plads. Uret viser bl.a. både soltid, månetid, solen og månens baner og mange større stjerners position. Og vil man gerne vide hvornår næste solformørkelse finder sted, så klarer Astrolabium Galileo Galilei også det. Med lidt snilde kan man sågar se hvad klokken er.
Urværkets grundfunktioner er baseret på det anerkendte ETA værk af typen 2892, men med væsentlige udbygninger for at få plads til alle 21 funktioner. Til trods for sine mange funktioner, er uret særdeles robust, hvilket ikke mindst skyldes, at dets unikke oscillerende vægt er optimalt beskyttet med forøget styrke til dets kuglelejer. Da uret endvidere er bestyrket med hele 33 juveler, og det er en god garant for at uret holder i tilstrækkeligt mange år til at blive et arvestykke. Og da der i stedet for almindeligt mineralglas er brugt safirglas på urkassen, er det også særdeles modstandsdygtigt overfor ydre påvirkninger. Samtidig er uret, trods dets mekaniske konstruktion, et af de mest nøjagtige ure af sin art. I sig selv en præstation, da mekaniske ure, som alle ved, normalt har deres helt eget liv.
For særligt interesserede er der også mulighed for netop nu at erhverve sig et af kun 100 udgaver af en trilogi af astrologi ure bestående af Astrolabium Galileo Galilei som det første og Planetarium Copernicus og Tellurium Johannes Kepler som de to andre. Og prisen? Ja, behøver du at spørge, så har du ikke råd.