FinansBureauet

Andelslejligheder - en gearet investering

Priserne på ejerlejligheder stiger igen. Det er gode nyheder for ejerne af ejerlejligheder - men endnu bedre nyheder for ejere af andelslejligheder.

Andelslejligheder - en gearet investering
Andelsboliger har igennem de seneste mange år været deciderede prisfælder. I takt med at priserne på ejerlejligheder faldt, styrtdykkede priserne på andelslejligheder.  Men nu - hvor priserne på ejerlejligheder er begyndt at stige igen - vil situationen kunne blive den stik modsatte.
 
Ejerlejligheder og andelslejligheder er nemlig substitutter. Når priserne på ejerlejligheder stiger, vil priserne på andelslejligheder også stige, og vice versa. Blot med den væsentlige forskel, at i tilfælde af prisstigninger på boligmarkedet, vil andelsbolighaverne få en gevinst på langt flere procent af investeringen, end ejerboligejeren, og vice versa. En andelsbolig er nemlig i virkeligheden en slags gearet investering. Køber man eksempelvis en andelsbolig til en værdi af 2 mio. kr., hvor man kun betaler et indskud på 500.000 kr., har man altså i virkeligheden gearet sin boliginvestering 4 gange. En særdeles ubehagelig ting i tider med faldende priser, hvor man i virkeligheden 4 dobler sit tab i forhold til sin investering. Men en særdeles rar ting i perioder med prisstigninger, for da 4 dobles gevinsten også.
 
Et eksempel: Antag at priserne generelt stiger med 25 %. En ejerbolig til en værdi af 2 mio. kr., vil opleve en gevinst på 500.000 kr., hvilket svarer til 25 % af den investerede sum. Antag at en tilsvarende andelsbolig også stiger med 25 %, svarende til 500.000 kr. Hvis andelshaveren har betalt 500.000 kr. i indskud, kan han nu kunne få 1.000.000 kr. tilbage ved salg. Også en gevinst på 500.000 kr. Men i forhold til den investerede sum, er der altså tale om en gevinst på 100 %.
 
Så tror man på prisstigninger på markedet for ejerlejligheder, er det i virkeligheden ikke en ejerlejlighed man bør købe - men en andelslejlighed.  Men før du kaster dig ud i køb af andelslejlighed, er der lige et par potentielle fælder man skal styre udenom, ikke mindst omkring finansieringen af andelslejligheden, og økonomien i foreningen. Er der tale om et nyt projekt kan man købe en såkaldt granskning hos ABF. Men man kan også blot vælge at finansiere købet gennem Arbejdernes Landsbank. Bankerne har ikke noget ansvar for foreningens tilstand når du køber andelsbolig. Derfor kan manglende rådgivning let blive til et alvorligt problem for den enkelte, hvis der er rod i økonomien. Men netop hos Arbejdernes Landsbank foretager de en grundig gennemgang af økonomien af alle foreninger, inden kunden får lov til at købe, med den sikkerhed det medfører.
ANNONCE
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce