FinansBureauet

Andelen af boligejere med fastrentelån og afdragsfrihed er på højeste niveau i 12 år

18 procent. Så mange af realkreditlånene til ejerboliger og fritidshuse er i dag finansieret med fast rente og afdragsfrihed, og ifølge nye beregninger er andelen steget med to procentpoint alene i første halvår af 2021. Det skyldes i høj grad introduktionen af en ny eftertragtet låntype med fast rente og mulighed for afdragsfrihed i hele 30 år, lyder vurderingen fra chefanalytiker i Spar Nord.

Flere danskere har igen fået smag for de fastforrentede lån med mulighed for afdragsfrihed. Siden 2012, hvor andelen af afdragsfrie lån med fast rente ramte et lavpunkt, er andelen af realkreditlån til ejerboliger og fritidshuse steget med intet mindre end ni procentpoint, og faktisk skal man helt tilbage til 2009 for at se et niveau svarende til i dag.

Og ifølge beregninger fra Spar Nord, som bygger på den nyeste statistik fra Realkreditrådet, er den seneste årrækkes stigende efterspørgsel accelereret yderligere i den første del af 2021. Alene i årets første halvår er andelen nemlig steget med hele to procentpoint – fra 16 til 18 procent.

- Vi har i første halvår af 2021 set en fortsat stigning i antallet af boligejere, der vælger fastrentelån med afdragsfrihed. Det skyldes ikke alene, at det er en lånemulighed, der generelt er blevet efterspurgt mere den seneste årrække blandt andet som følge af den lave rente, men også at blandt andre Totalkredit tilbyder en ny låntype, som har ramt et behov hos mange boligejere, fortæller chefanalytiker i Spar Nord, Martin Lundholm, og fortsætter:

- Det drejer sig om fastrentelånet med 30 års afdragsfrihed, som især er et tilbud til ældre boligejere, der ikke har behov for fuld belåning, og som ønsker den økonomiske frihed i ikke at skulle afdrage. Den blev for første gang introduceret af Realkredit Danmark i 2020, men i begyndelsen af 2021 er blandt andre Totalkredit kommet på banen med tilsvarende, hvorefter der for alvor er sket en stigning, og et stort antal danskere har fået øjnene op for muligheden.

Demografisk udvikling spiller ind

Ifølge Martin Lundholm er det en låntype, der især henvender sig til seniorer, som har en restgæld i huset på 60 procent eller derunder, og som således med fordel kan fokusere på nedsparing i stedet for opsparing:

- Lånet er især interessant for den ældre generation, som måske ikke har nogen fordel i, at opsparingen eller friværdien i boligen stiger, men i stedet gerne vil have pengene til fortsat at kunne bo i boligen og nyde livet. På det område er der nemlig sket en stor udvikling de seneste årtier, forklarer Martin Lundholm og fortsætter:

- Hvor det for bare 20-30 år siden var utrolig velset, at man kunne runde livet af gældfrit, så er det ikke længere mantraet blandt mange seniorer i dag. Nu ønsker man at leve livet, mens det er, og her kan en låntype som denne spille en væsentlig rolle. Og da vi ikke alene har rigtig mange seniorer i samfundet i dag, men også får flere fremadrettet som følge af den demografiske udvikling, så forventer vi også, at efterspørgslen på fastrentelån med 30 års afdragsfrihed vil stige yderligere.

Samtidig fremhæver Martin Lundholm, at det ikke kun er seniorer, der vil kunne være i en situation, hvor låntypen kan hjælpe dem på vej til de ønskede levestandarder, og efterspørgslen vil derfor også komme fra andre fronter:

- Det er naturligvis meget individuelt og situationsbestemt, hvorvidt lånet kan være fordelagtigt, og derfor henviser vi også altid til at tage en samtale med sin rådgiver. Lånet er nemlig en dyrere løsning end mange andre lån, mens man samtidig heller ikke sparer op i mursten løbende. Det er derfor vigtigt, at man i valget tager højde for, hvor længe man ønsker at blive boende i boligen, og hvad der ligger af renoveringsprojekter ude i fremtiden, slutter Martin Lundholm.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce