FinansBureauet

Analyse: Finanskrisen fylder stadig i danskernes hverdag

Selvom det er ti år siden, at Danmark stod overfor finanskrisen, mindes vi ofte om den. En ny undersøgelse viser, at finanskrisen blev omtalt ikke mindre end 3.187 gange i de landsdækkende dagblade sidste år. Det skriver Spar Nord

I 2008 og ikke mindst 2009 var samtaleemnet i høj grad finanskrisen. I 2009 blev finanskrisen omtalt ikke færre end 13.300 gange i landsdækkende dagblade, som blandt andet tæller medier som Politiken, Berlingske og Børsen. Og selvom antallet siden dengang har været støt faldende, så mindes vi i stor udstrækning stadig finanskrisen i dag. Sidste år blev finanskrisen omtalt flere end 3.100 gange i landsdækkende dagblade, hvilket i gennemsnit er over otte gange dagligt, viser en undersøgelsesom Infomedia har lavet for Spar Nord.

- Finanskrisen blev i Danmark og resten af Europa afløst af den europæiske gældskrise, der indebar offentlige sparerunder, lavvækst og økonomisk tilbageholdenhed. Den lange krise fra 2008 til 2013 har været med til at holde liv i krisesnakken og således i en lang periode fastholdt en underliggende frygt hos danske virksomheder og forbrugere om en gentagelse. Omtale-kurven er dog nedadgående, hvilket tyder på, at vi langsomt lægger finanskrisen bag os, forklarer cheføkonom i Spar Nord, Jens Nyholm.

Bidrager til store opsparinger
Forsigtigheden ser man især i danskernes rekordhøje opsparinger, hvor en gennemsnitsfamilie har over 300.000 kroner stående på en indlånskonto.

- Den store opsparing skyldes dels stigende beskæftigelse og realløn, og dels at forbruget var meget langsom til at komme op i gear ovenpå finanskrisen. Blandt andet har de gentagne kriseomtaler og påmindelser om risikoen for eksempelvis arbejdsløshed og faldende huspriser været med til at fastholde en frygt. Den har – specielt i perioden 2008-2013 - begrænset forbrugslysten, og fået danskerne til at være på den sikre side med de store opsparinger, forklarer Jens Nyholm og fortsætter:

- Umiddelbart er det en rationel tilgang for den enkelte person eller husstand. Men set fra et samfundsøkonomisk perspektiv har det i perioder holdt opsvinget tilbage, da pengene ellers kunne sættes i omløb som forbrug og dermed bidrage til yderligere vækst og beskæftigelse.

Et stabilt Danmark
Jens Nyholm vurderer dog, at forbrugslysten er på vej op og har været det et stykke tid. Danmark er i en stabil økonomisk fremgang, hvor flere parametre bidrager til stabilitet.

- Der er fremgang i dansk økonomi, og faktisk nærmer vi os efterhånden på mange områder niveauet fra før krisen. Verdensøkonomien kører frem, og vi er tæt på at slå beskæftigelsesrekord, mens der er reallønsfremgang og pæne prisstigninger på boligmarkedet. Det er alt sammen faktorer, der skaber en stabil dansk økonomi, der nu omsættes i fremgang i både forbrug og investeringer, slutter Jens Nyholm.

Metodiske bemærkninger
Infomedias undersøgelse er foretaget i landsdækkende dagblade som eksempelvis Børsen, Politiken og Berlingske.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce