FinansBureauet

Aktuel kommentar: Lav rente på opsparing

Tidsindskud - som opsparing - mister popularitet blandt danskerne. Det viser nye tal fra Danmarks Nationalbank her til morgen. Med tidsindskud menes indskud, hvor man fx laver en aftale med en bank om at låse et beløb, man så ikke kan bruge i en bestemt periode. Man får til gengæld en højere rente end, hvis beløbet blot blev placeret på en lønkonto uden binding. Aktuelt har danskerne 84 mia. kr. placeret til en gennemsnitlig rente på 0,33 pct. De 0,33 pct. står dog i stærk kontrast til renterne på realkreditobligationer. Derfor er der faktisk tale om en ganske god deal for husholdningerne. Køber man eksempelvis F3 obligationer så er kontantrenten minus 0,03 svarende til cirka 0 og her tilbagebetales pengene altså først efter tre år. Normalt er der kortere tidsbinding på tidsindskud i et pengeinstitut. Skal man have en realkreditrente, der svarer til den gennemsnitlige rente på tidsindskud, skal man som minimum købe F5 obligationer. Vælger man en 30-årig obligation vil man kunne få godt 2 pct. i rente. De meget lave renter er således et spejl af den krisepolitik, som centralbankerne har ført efter finanskrisen. Politikken er, at pengene skal ud at arbejde fremfor at blive opsparet.  

Sammenlignet med opsparing i realkreditobligationer er tidsindskud altså en god forretning. I et historisk perspektiv er renten på tidsindskud dog præget af, at danskerne efter den seneste krise har haft et øget opsparingsbehov for at konsolidere sig, og det har ført til et stigende indskud på almindelige opsparingskonti og dermed minsket bankernes behov for at tiltrække finansiering via tidsindskud. De lavere renter har da også reduceret kraftigt i de midler, der er placeret som tidsindskud. Danskerne har således som nævnt aktuelt 84 mia. kr. placeret på denne vis sammenlignet med 160 mia. kr. i 2014. De 84 mia. kr. skal sammenlignes med at danskerne har 42 mia. kr. i realkreditobligationer og 363 mia. kr. i aktier, som frie midler registreret i VP dvs. eksklusiv pensionsopsparing.

Venlig hilsen

Mikkel Høegh
Afdelingsdirektør
Presse- og Øk. Sekretariat

ANNONCE
Del
Om forfatteren
Mikkel Høegh Mikkel Høegh

Følg på:

Mikkel Høegh er uddannet cand.oecon. og arbejder som afdelingsdirektør i Jyske Realkredit. Har tidligere været ansat tænketanken EUROPA, Danske Bank og Skatteministeriet, og har undervist på flere højere læreanstalter i bl.a. boligfinansiering. 

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt