FinansBureauet

Agricola Danese - Olivenolie i verdensklasse

Verdens bedste olivenolie bliver produceret på bakkerne nord for Montepulciano i Toscana.

Agricola Danese - Olivenolie i verdensklasse

Da Forbrugerrådet for nylig testede olivenolier var konklusionen, at der ganske enkelt ikke findes friske olivenolier på det danske marked. Et internationalt smagspanel, godkendt af Det Internationale Olivenråd til at klassificere olivenolier, vurderede at olierne generelt ikke smagte godt, og fire af olierne var tilmed så ringe, at de mistede kvalifikationen "ekstra jomfruolivenolie".

Skal man have god olivenolie, skal den være frisk. Jo friskere des bedre. For allerede fra første dag begynder olivenolien at miste smag og næringsværdi. Men olivenolierne, der sælges i de danske supermarkeder, er typisk et sted mellem 2 og 4 år gamle. Og uden at forbrugeren i øvrigt har nogen som helst mulighed for at gennemskue præcist hvor gammel olivenolien er. Loven påbyder ikke oplysninger om høst eller pres-ningstidspunkt, ej heller om oprindelsen, og forbrugerne må nøjes med gamle blandingsolier.

Agricola Danese er ikke en hvilken som helst producent, og deres olivenolie er da også af madekspert og kogebogsforfatter Anna Larsen i Søndagsavisen blevet beskrevet som værende i en klasse for sig. Agricola Danese er, som navnet antyder, dansk ejet - under ledelse af Helene Schjerbeck, som siden 2007 har produceret olien på basis af 140 oliventræer med bedste beliggenhed på bakkerne nord for Montepulciano. Agricola Danese er tilmeldt Codex og arbejder efter økologiske og Maria Thun’s biodynamiske principper og har opnået certifikat herpå sidste år.

Til en flaske olivenolie bliver der plukket 6-8 kg oliven. Hos Agricola Danese gøres det manuelt for at få de grønneste og bedste oliven (hvor andre producenter blot opsamler de nedfaldne oliven). Det tager en person en time at høste oliven til én enkelt flaske. Når alle oliven er plukket køres de direkte til møllen og koldpresses (kun én gang) og flaskes ufiltreret. Derefter er oliven-olien extra vergine og klar til nydelse.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce