FinansBureauet

Årsopgørelsen ligger klar senest på mandag. Dette skal du være særligt opmærksom på i år.

Vi nærmer os tidspunktet på året, hvor 4,6 mio. danskere på skat.dk kan se, om de skal have penge tilbage i skat, eller om de skal betale restskat. Man risikerer dog at snyde sig selv, hvis man ikke lige bruger 5 minutter ekstra, for der er ofte penge at hente, hvis man dykker ned i tallene.

Skat oplyser, at tallene ligger klar på mandag, men mon ikke der som tidligere, åbnes lidt op allerede i weekenden. Skal man have penge tilbage, kan man glæde sig til fredag den 9. april, hvor udbetalingerne starter.

Start her

Et godt sted at starte, er at læse det afsnit på årsopgørelsen, der hedder ”Vær opmærksom på”. Her kan fx stå, om man har indsat for meget på en ratepension og derfor ikke fået fradrag for hele indbetalingen. Og gør man ikke selv noget aktivt ved den besked, så har man altså indsat penge på en konto uden fradragsret, men skal alligevel betale indkomstskat på ca. 37-52% af beløbet, når pengene udbetales igen som pensionist. Det er en underskudsforretning! Og løsningen i dette tilfælde er, at man med bankens eller pensionsselskabets hjælp enten flytter pengene videre til en livrente, så man får fradraget, eller beder om at få pengene tilbage på egen lønkonto.

Her skal du være særligt opmærksom i år

Normalt er det kun ca. 20% af danskerne, som skal tilrette eller tilføje noget på årsopgørelsen. Men det tal stiger kraftigt i år.

Det skyldes, at befordringsfradraget som noget nyt i år, ikke er fortrykt på vores årsopgørelse. Og dermed skal de 1,2 mio. danskere, som plejer at have befordringsfradrag, selv huske at udregne og indtaste befordringsfradraget i år. Skattemyndighederne har god grund til at være nysgerrige på dette fradrag netop nu, for det er nok de færreste af os, der havde mulighed for at møde ind på arbejde hver dag gennem 2020, grundet coronapandemien. Samlet udgjorde fradraget i alt 19.5 mia. i 2019, så det er ikke småpenge vi taler om.

Herudover bør alle øvrige tal i årsopgørelsen naturligvis lige skimmes igennem ift. om det ser korrekt ud. Og har man handlet aktier via en udenlandsk fondshandler, skal du selv stå for indberetningen.

Og så skal man huske ikke at snyde sig selv for håndværkerfradrag og serviceydelses-fradrag. I 2020 er der mulighed for et håndfradrag på op til 12.500 kr. pr. person for energirenoveringer og klimatilpasning af din bolig, samt 6.200 kr. for serviceydelser, hvilket fx kan være vinduespudsning eller rengøring. 

Hvis du skal betale restskat – så få det helst overstået med det samme

I år forventes det, at flere skal betale restskat end normalt, idet 2020 bød på udbetaling af de indefrosne feriepenge til ca. 2,3 mio. danskere. Og alle de, der skulle betale topskat af beløbet, skylder noget til skat, idet der ikke blev trukket topskat ved udbetalingen, men kun alm. trækprocent. Har man fx fået 30.000 kr. udbetalt og kun betalt en trækprocent på 43% i stedet for en topskat på 52%, så skylder man alt andet lige Skat 2.700 kr.

I disse tider, hvor opsparingen på vores egne konti i banken giver 0% eller måske endda negativ rente, er der ingen grund til ikke at betale hvad man skylder til Skat med det samme. Frem til 1. juli ligger dag-til-dag-renten på 1,8%, og hvis man venter til efter 1. juli, kommer et fast rentetillæg på 3,8%. Rentebeløbene kan ikke engang trækkes fra i skat, så det gælder bare om at få indbetalt restskatten så hurtigt som muligt.

Der er ikke længere penge i at lade Skat opbevare dine penge

Det lave renteniveau har også ramt skatteopgørelsen. Tidligere var der faktisk en del danskere, der direkte spekulerede i at sætte forskudsregistreringen lidt for højt, og så glædede de sig hvert år til april, hvor de fik deres egne penge tilbage igen – og med renters rente oveni. Den går ikke længere. Hvis man får penge tilbage i skat, så følger der ingen rentegodtgørelse oveni. Vi kan dog glæde os over, at der endnu ikke er indført negative renter hos Skat.

Hvor længe må man rette i sin årsopgørelse

Den gode nyhed er, at man har god tid til at rette i sin årsopgørelse. Deadline er lige nu 1. maj, men man kan faktisk gå længere tilbage i tid og rette, hvis man skriver en begrundelse for sine rettelser. Den dårlige nyhed er, at når et skatteår først er lukket ned – fx lige nu alle år før 2017, så er det ikke længere muligt at rette i noget, uanset hvad årsagen var til, at tallene stod forkert.

Med venlig hilsen

Camilla Schjølin Poulsen

Privatøkonom. Ekspert indenfor opsparings- og formueområdet

Nykredit Wealth Management

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce