FinansBureauet

Årsopgørelse: Snyd ikke dig selv for disse skattefradrag

Ifølge Spar Nord og revionsvirksomheden Beierholm er der flere fradrag, som danskerne bør huske op til den 13. marts, hvor SKAT officielt gør årsopgørelserne tilgængelige.

Mandag den 13. marts får danskerne adgang til årsopgørelserne for 2016. I den forbindelse opfordrer Spar Nord og revisionsvirksomheden Beierholm skatteborgerne til grundigt at tjekke deres årsopgørelser igennem. Der er nemlig flere forhold, som danskerne bør være opmærksomme på, når regnskabet skal gøres endeligt op for skatteåret 2016:

- Hvert år er der flere danskere, som snyder sig selv for tusindvis af kroner ved ikke at gennemgå årsopgørelsen. I løbet af et år oplever mange jo både store og små ændringer i deres økonomi, og disse ændringer kan også have en effekt på skatteforholdene - og det er altså ikke alt, som indberettes automatisk til SKAT, forklarer Spar Nords cheføkonom Jens Nyholm.

Det er ofte i forbindelse med ændringer som konvertering af lån, køb af ejendom, jobskifte eller endt uddannelse, at danskerne ikke får det optimale ud af deres beskatnings- og fradragsmuligheder. Derfor udgør sådanne ændringer også en god anledning til at tilrette forskudsopgørelsen. Det kan gøres løbende for det indeværende skatteår, og man er således sikret den rigtige beskatning fra måned til måned.

Det er dog stadig en god idé at gennemgå årsopgørelsen for 2016 grundigt. I den forbindelse har Spar Nord og Beierholm udarbejdet en kort liste med nogle af de vigtigste - men ofte oversete - skattefradrag, som du ikke bør snyde dig selv for.

Rejsefradrag

Ifølge Søren V. Pedersen, statsautoriseret revisor hos Beierholm, udgør rejsefradraget et klassisk eksempel på et overset fradrag:

- Det er et fradrag, som mange enten ikke kender, eller tror de er berettiget til. Men det forholder sig faktisk sådan, at selvom man allerede får dækket kost og logi af sin arbejdsgiver for rejser, som varer over 24 timer, så kan man også få et fradrag på 119,25 kr. i døgnet for såkaldte småfornødenheder, fortæller han og fortsætter:

- Her er det vigtigt at pointere, at rejser kvalificeres som værende tilfælde, hvor du grundet afstanden ikke kan nå hjem til din egen bopæl i rimelig tid inden næste arbejdsdag eller kursusgang.

Renter og provisioner

Andre ofte oversete fradrag vedrører, ifølge Jens Nyholm, lånerenter samt omkostninger til garantiprovision, som betales i forbindelse med omlægning af lån:

- Man er fradragsberettiget for en række lånerenter, som man dog selv skal huske at indberette til SKAT. Det gælder blandt andet renter i forbindelse med private låneforhold, hvor man eksempelvis har lånt penge af sin familie eller venner, men det gælder også de højere renteudgifter forbundet med boliglån, forklarer han og fortsætter:

- Et andet område, hvor der også ofte kan være penge at hente, er fradraget for garantiprovision, som man også selv skal huske at indberette manuelt.

Befordrings- og håndværkerfradrag

Blandt de mere velkendte fradrag er befordrings- og håndværkerfradraget, som heller ikke må glemmes i årsopgørelsen.

- Håndværker- og servicefradraget har fået meget opmærksomhed siden genindførelsen i 2015. Der er samlet set op til 18.000 kr. at hente i fradrag på godkendte grønne ydelser, som er betalt inden udgangen af februar 2017, siger Søren V. Pedersen.

Godkendte håndværkerydelser tæller blandt andet energibesparende istandsættelser og klimasikring, hvor serviceydelserne tæller alt fra rengøring og børnepasning til havearbejde og vinduespudsning.

- Man bør desuden også altid dobbelttjekke kørselsfradraget i årsopgørelsen i forhold til om afstanden mellem arbejde og bopæl er angivet korrekt. Hvis transporten ikke er betalt af arbejdsgiver, kan man uanset transportmiddel få kørselsfradrag på 1,99 kr. per kilometer i 2016 for alt lønnet arbejde, hvis afstanden mellem bopæl og arbejdsplads er mellem 25 og 120 kilometer samlet set tur/retur, fortsætter han.

Børne- og ægtefællebidrag

Hvis en ordning om støttebidrag til eksempelvis børn eller en tidligere ægtefælle ikke er oprettet gennem det offentlige, skal man også her huske at indberette det til SKAT.

- Man kan i sin årsopgørelse fratrække det børnebidragsbeløb, der overstiger 1.800 kr., hvis man betaler hele året rundt. Til gengæld er der fuld fradragsret på ægtefællebidrag for bidragsyderen, fortsætter Søren V. Pedersen.

Sidste frist for at selvangive til årsopgørelsen for 2016 på TastSelv er den 1. maj 2017. Har du en udvidet selvangivelse er fristen den 3. juli 2017. Udvidet selvangivelse gælder borgere, der eksempelvis foretager udlejning, har solceller eller driver en enkeltmandsvirksomhed.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce