FinansBureauet

81.000 kr. mere til husejerne

I september 2014 steg huspriserne med 0,4 pct. og lejlighedspriserne med 1,4 pct. Set over det seneste år er huspriserne steget med 5,3 pct. og lejlighedspriserne med 8,9 pct. Det viser netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistiks månedlige ejendomsprisstatistik for september 2014.

81.000 kr. mere til husejerne

De stigende priser gør det rart at være boligejer. I hvert fald må man konstatere, at boligejerne i øjeblikket tjener penge måned efter måned i form af en stigende friværdi, selv mens de ligger og sover. Og det er endda ikke småpenge, der er tale om.

Boligejerne vågner rigere op hver morgen

Stod vi for et år siden og ville købe et gennemsnitligt hus på 140 m2, så måtte vi hoste op med
1.558.000 kr. Ifølge dagens tal for Danmarks Statistik ligger den pris i dag på 1.639.000 kr.

Det betyder, at boligejeren har fået en stigning i sin friværdi på 81.000 kr. det seneste år svarende til 6.750 kr. om måneden og 225 kr. om dagen. Det er ikke nogen helt lille ekstraopsparing.

En gennemsnitlig lejlighed på 80 m2 kostede også 1.558.000 kr. i september 2014. Ifølge dagens tal fra Danmarks Statistik kan den i dag sælges for 1.696.000 eller 138.000 kr. mere.

Det svarer til, at en gennemsnitlig lejlighedsejer har fået en ekstra murstensopsparing på 11.500 kr. om måneden eller 383 kr. om dagen det seneste år. På den baggrund burde der nok være råd til et par julegaver under træet i år.

De gode tider er ikke kun forbeholdt boligejerne

Inden man rynker helt på næsen af misundelse over boligejernes situation, skal man huske på, at der for mange boligejeres vedkommende fortsat er tale om en genvunden friværdi – ikke en nyvunden.

I dag koster et hus således fortsat 13 pct. mindre, end da huspriserne toppede i maj 2007, mens en lejlighed koster 9 pct. mindre, end da priserne for denne boligform toppede i juli 2006. Og det er endda i nominelle priser. I reale priser koster et gennemsnitligt hus 24 pct. mindre end på toppen, mens en gennemsnitlig lejlighed koster 22 pct. mindre. På den baggrund kan man ikke ligefrem sige, at boligejerne er blevet forgyldt de seneste 7-8 år, selv om det nu går fremad igen i pænt tempo.

Bedre at have investeret i aktier

Samtidig skal man huske på, at det ikke kun er boligejerne, som har haft mulighed for at lave en god investering det seneste år.

Kigger vi fx på OMXC-aktieindekset, kan vi konstatere, at det lå 31,4 pct. højere i september 2014 end i september 2013. Har man derfor haft penge at investere for det seneste år, har man således kunne gøre en væsentligt bedre handel ved at træde ind på aktiemarkedet frem for på boligmarkedet.

På den baggrund må man konstatere, at selv om boligejerne har fået en mærkbar stigning i deres friværdi det seneste år, er der i en investeringsmæssig sammenhæng ikke tale om, at de har haft en uforholdsmæssig heldig hånd. Det er set væsentligt bedre på andre markeder.

Lise Nytoft Bergmann
Boligøkonom, chefanalytiker

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce