7 ud af 10 overvejer at købe bolig til familiemedlem
En ny afstemning på Boligsiden.dk viser, at syv ud af 10 kan finde på at købe en bolig til et familiemedlem. Det er overraskende mange, mener boligøkonom.
Det er populært at købe bolig til et familiemedlem. Det viser en ny afstemning foretaget af Boligsiden.dk, hvor syv ud af 10 respondenter svarer, at de er villige til at købe en bolig til en af deres nærmeste. Afstemningen afslører desuden, at tæt på halvdelen af de adspurgte overvejer at købe en bolig til deres barn, mens yderligere en fjerdedel pusler med tanken om at købe til forældre eller øvrig familie.
”Antallet af forældrekøb er stigende, og især her tæt på studiestart er der mange, der køber en lejlighed til deres søn eller datter, så han/hun slipper for at jagte en lejebolig. De seneste år er omvendte forældrekøb også vundet frem, for har man børn og travle jobs, kan det være praktisk, hvis bedsteforældrene lever pensionisttilværelsen i samme del af landet. Så vi var klar over, at mange ønsker at hjælpe deres familier på den her måde, men vi er overraskede over, at det er så mange,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.
Kan blive mindre attraktivt
Ud over de åbenlyse sociale argumenter for at købe en bolig til et familiemedlem, er der også økonomiske og skattetekniske forhold, der gør forældrekøb, omvendt forældrekøb eller køb af bolig til et andet familiemedlem attraktivt.
Som reglerne er i dag, kan man lade sig beskatte efter virksomhedsordningen, der gør, at man blandt andet skal betale mindre i ejendomsskat. Desuden er det muligt at sælge boligen videre til familiemedlemmet for 15 procent under den offentlige vurdering, som i øjeblikket er langt under markedsprisen.
Disse regler har De Radikale foreslået at fjerne, så forældrekøbet kan blive mindre attraktivt i fremtiden – i hvert fald økonomisk.
”Vores afstemning viser, at der er rigtig mange, der overvejer at købe en bolig til et familiemedlem. Nogle af dem vil nok falde fra, hvis det bliver økonomisk mindre attraktivt, men de praktiske, sociale og familiære incitamenter vil fortsat være der, så der er nok en hel del, der også i fremtiden vil overveje at købe bolig til et familiemedlem,” siger Birgit Daetz.