FinansBureauet

4 gode råd til at bekæmpe din eksamensstress

Stakken af bøger og opgaver på skrivebordet vokser og vokser, og du har for længst mistet overblikket over din opgave, og har mest af alt bare lyst til glemme alt og blive i sengen. Det er en følelse som mange studerende desværre kan genkende…

4 gode råd til at bekæmpe din eksamensstress

Flere og flere studerende på gymnasier og universiteter oplever eksamensstress viser en undervisningsmiljøundersøgelse fra de danske universiteter, og en rundspørge blandt 1023 folkeskole- og gymnasieelever i 2009 afslørede, at hele 70 procent af pigerne mener, de bliver så nervøse inden eksamen, at det påvirker deres præstation. 38 procent af de adspurgte overvejede medicin inden eksamen.  Tallene for drengene var lidt mindre.

Ifølge tal fra Stressforeningen oplever over 400.000 danskere alvorlige symptomer på stress hver eneste dag, og hvis det får lov til at udvikle sig og dermed være ubehandlet stress er det medvirkende til over halvdelen af alle depressioner og angstlidelser helt ned til folkeskolen.

 Derfor er det vigtigt for den studerende (og selvfølgelig også alle andre) at få hjælp til at komme væk fra den situation.  Det kan enten være ved at fokusere på det selv eller ved at få hjælp til at overvinde de stresssituationer. Desværre er der tit et økonomisk issue der gør at man som studerende ikke opsøger den hjælp der faktisk kan bringe en væk fra eksamensstress og lav selvværd.

Eksamensstress er ikke kun rettet til selve eksamen, men også til det at være i grupper og stå foran andre mennesker.  Det der fremkalder frygten for ikke at gøre det godt nok, er en indre følelse af ikke at være god nok, og når man ikke føler at man er god nok indeni, er det meget svært at føle at der er noget der er godt nok udenfor én. Det kan komme af et mindreværd, for eksempel at man har en oplevelse af, at man ikke er værd at være sammen med, ikke elsket som den man var, men at man skulle præstere noget for at være "god nok".
 

Netop derfor kan eksamensstress opleves så voldsom og omfattende, fordi det netop ikke bare er vores faglige viden og kunnen der skal testes, men os, som personer.

Men der er hjælp at hente. Blandt andet hos Coaching-Gruppen.dk, som har valgt at slå sig op som et markant billigere alternativ til bl.a. psykologer ved bl.a. at benytte sig at universitetsstuderende på sidste del af studiet som vejledere frem for færdiguddannede kandidater.  

Vi har bedt direktør Jesper Nørmark fra Coaching-Gruppen om at give nogle gode råd til at bearbejde sin eksamensstress. Han giver følgende 4 gode råd:

1: Sæt ord på din angst, så er den ofte ikke så skræmmende længere.  Find et roligt øjeblik inden eksamen og skriv nogle ord om den angst, du kæmper med

2: Fokuser på de ting du er god til.  Øv dig i at bringe en samtale hen imod de områder som du føler dig bedst rustet til.  Hvis du ikke kan svare på det konkrete spørgsmål, er det altid en god ide at fortælle hvad du så kan indenfor området. 

3: Snak med dine studiekammerater om hvordan de har det: Ofte er de lige så nervøse, og derfor kan I i fællesskab snakke om det.

4: Husk, at oftest er 90 % af dine bekymringer slet ikke relevante når dagen er gået…. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce