FinansBureauet

200 procents stigning på fem år: Flere køber bolig til over 10 millioner

I 2018 er der solgt tæt på 500 boliger til over 10 millioner kroner. En ny opgørelse fra Boligsiden.dk viser, at det er en stigning på mere end 200 procent i forhold til for fem år siden.

Det er de færreste danskere, der nogensinde kommer i nærheden af at købe en bolig til mere end 10 millioner kroner, men det sker alligevel for flere og flere. En ny opgørelse fra Boligsiden.dk viser, at antallet af bolighandler til tocifrede millionbeløb er steget svimlende 244 procent i forhold til for fem år siden og ni procent i forhold til sidste år.

”Priserne på både ejerlejligheder og huse er steget omkring fem procent i løbet af 2018, og derfor er det naturligt, at antallet af de rigtig dyre bolighandler også stiger. Når det er sagt, så er det en meget markant stigning i forhold til for fem år siden, som først og fremmest skyldes, at renten nu i snart i fire år har været historisk lav og gjort, at flere kan låne mere og dermed også komme i nærheden af dyrere boliger end tidligere,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør og boligøkonom hos Boligsiden.dk.

Den store vækst i handler med dyre boliger betyder dog ikke, at boligmarkedet er ved at danne en boligboble á la den, der bristede i 00’erne i forbindelse med finanskrisen.

”Handlerne med boliger til tocifrede millionbeløb fylder fortsat under én procent af det danske marked. Så årsagen til de mange store handler skal også findes i, at der generelt bliver indgået flere handler end tidligere. Det eneste sted, hvor der har været grund til lette panderynker i forhold til overophedning af markedet, er i Region Hovedstaden, men der har regeringens lånestramninger virket efter hensigten og lagt en dæmper på de store prisstigninger, som vi har set siden 2015,” siger Birgit Daetz.

Flest dyre handler i hovedstaden

Fordelingen af de dyre bolighandler er da også geografisk skævt fordelt i Danmark forstået på den måde, at 85 procent af handlerne er indgået i Region Hovedstaden. Region Midtjylland står for bare syv procent og de andre regioner for endnu mindre.

Region Hovedstaden huser da også kommunerne København, Frederiksberg, Gentofte og Lyngby-Taarbæk, der er landets dyreste. På det seneste har der dog været tendens til stagnerende eller ligefrem faldende priser.

”De seneste måneder er kurven over prisudviklingen i nogle af de dyre områder knækket nedad, og antallet af handler af især ejerlejligheder falder. Fortsætter den tendens i 2019, vil det andet lige give færre store bolighandler. Kommer der desuden et rentestigning, vil færre have råd til at købe en rigtig dyr bolig,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Omvendt kan man sige, at en del af dem, der har råd til at købe en bolig til mere end 10 millioner kroner, er så formuende, at deres evne til at købe en bolig med en høj pris ikke nødvendigvis svækkes voldsomt af udsving i priser og renter.”

Udvikling i boligsalg til over 10 millioner kroner:
2013: 138
2014: 174
2015: 288
2016: 358
2017: 436
2018: 475

(Tabellen dækker over antallet af boligsalg pr. år siden 2013. 2018-tallet er trukket den 10. december og dækker derfor kun næsten hele året. Kilde: Boligsiden.dk.)

Se alle boliger til salg til 10.000.000 kroner eller derover.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce