FinansBureauet

14.585 nye biler til danskerne i september

14.585 fabriksnye biler kørte i september ud på de danske veje. Mere end otte ud af 10 var små brændstoføkonomiske biler

14.585 nye biler til danskerne i september
Selv om prisen for en liter benzin er faldet til det laveste niveau i flere år, er brændstofudgifterne fortsat helt fremme i forbrugerens bevidsthed, når det kommer til bilkøb.

14.585 nye biler kørte i september ud på de danske veje, og mere end otte ud af 10 var brændstoføkonomiske biler i den mindste klasse ifølge netop offentliggjorte tal fra De danske Bilimportører. Det skriver Nykredit i en analyse

- Høje benzinpriser har de seneste år fået mange danske familier til at udskifte den gamle bil med en ny og mere energiøkonomisk model. Nyregistrerede benzinbiler kører i dag ca. 20 kilometer per liter, hvilket vil give en besparelse på 1.000-1.500 kr. om måneden, hvis man kører 15.000 km årligt og skifter fra fx en bil, der kører blot 13 km per liter. Dertil kommer at forsikringspræmien ofte er lavere, og at familiens forventede reparationsudgifter falder ved køb af ny bil, siger forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen.
 
At små biler har så meget vind i sejlene er på nogle punkter paradoksalt, fordi antallet af børnefamilier herhjemme ikke har været større siden 1989. Alene over de seneste 10 år er antallet af danske børnefamilier steget med 27.000 til i dag 772.000 og for mange familier er minibilen ikke den oplagte løsning, fordi der kan mangle plads til fx barnevogn eller stor oppakning.

- Behovet for store og mellemstore biler er da heller ikke forsvundet. For mange børnefamilier kan en bil i miniklassen være en god ekstra bil, men pladsen kan hurtig blive trang, hvis der skal være plads til bagage, barnesæder og barnevogn. Den pladskrævende børnefamilie er dog påvirket af krisebevidstheden, så de vælger ofte at købe den større bil brugt, fordi de øn-sker at undgå det store værditab som køb af ny bil indebærer. Problemet er så bare, at de større biler lige nu er en mangelvare på brugtvognsmarkedet, hvilket fører til stigende priser, siger Johan Juul-Jensen.

Den stærke efterspørgsel efter små, brændstoføkonomiske biler har også givet sig udslag i udbuddet på brugtvognsmarkedet. Der er mange små, brugte biler at vælge mellem og færre mellemstore biler. Og det lave udbud på større biler presser priserne op.

Bilen er ofte blandt de største poster i familiens budget, og det kan derfor være en god ide at overveje familiens kørselsbehov et par år frem i tiden, når man skal vælge bil. Planlægger man fx familieforøgelse, og vil der i så fald være plads nok i bilen? Hvis man køber ny bil, men må udskifte den efter kort tid, fordi behovene har ændret sig, kan det hurtigt vise sig, at den billige bil, alligevel ikke var helt så billig, som man havde håbet.

- Det kan betale sig at være lidt fremsynet omkring familiens behov. Det man sparer på brændstoffet på kan på kort sigt sjældent dække de omkostninger, der vil være forbundet med at skifte bil en ekstra gang. Med andre ord; opfylder bilen jeres behov i dag, og de behov I regner med at have et eller to år ude i fremtiden, siger Johan Juul-Jensen.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce