FinansBureauet

Så meget kan du presse husprisen i din kommune

På landsplan var den gennemsnitlige handelspris i forbindelse med huskøb i 2020 knap seks procent lavere end den gennemsnitlige første udbudspris, men muligheden for afslag kan variere betydeligt fra kommune til kommune.

Det er ikke nyt, at det ofte kan betale sig at forhandle om prisen, når du står overfor sælgeren af dit drømmehus, men ifølge en ny analyse kan der være store forskelle fra kommune til kommune, når det kommer til størrelsen på besparelsen.

Spar Nord står bag analysen, der tager udgangspunkt i aktuelle tal fra Finans Danmark, og heraf fremgår det, at forskellen på første udbudspris og den realiserede handelspris i forbindelse med huskøb i 2020 var mindst i Egedal Kommune, nemlig blot to procent. Herefter fulgte Ringsted Kommune og Vallensbæk Kommune med en forskel begge steder på 3,7 procent. 

Andre steder i landet har boligkøberne haft markant større forhandlingsmuligheder, og i hele syv kommuner var den gennemsnitlige handelspris mere end 10 procent lavere end sælgers indledende forhåbninger. Størst var forskellen i Langeland Kommune, hvor huskøberne kunne glæde sig over afslag på mere end 15 procent.

- På landsplan var forskellen mellem den gennemsnitlige første udbudspris og den gennemsnitlige realiserede handelspris cirka seks procent, og det billede – plus minus et par procentpoint – gjaldt egentlig for langt størstedelen af kommunerne. Herunder også populære kommuner med stor tilflytning som Aalborg Kommune, Odense Kommune, Aarhus Kommune og Københavns Kommune, fortæller cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm og fortsætter:

- Det er dog ikke overraskende, at afslaget i andre kommuner som Langeland, Lolland og Tønder Kommune var markant højere end gennemsnittet. Det er et udtryk for en relativ lav efterspørgsel på boliger i flere yderområder som følge af de seneste mange års demografiske træk mod kommuner i og omkring de større byer, hvor alt lige fra jobmuligheder, kulturliv, shopping og fritidsaktiviteter i høj grad er koncentreret.

Muligheden for et stort afslag var i 2020 størst i Aalborg, når landets fire største byer sammenlignes. Her lå den gennemsnitlige realiserede handelspris på villaer og rækkehuse 6,3 procent lavere end den gennemsnitlige første udbudspris. I Odense, København og Aarhus var forskellen henholdsvis 5,3 procent, 4,1 procent og 3,9 procent.

Afslaget ikke påvirket af corona

På landsplan var forskellen mellem udbuds- og handelspriserne i forbindelse med huskøb i 2020 stort set den samme som året før (cirka 6 procent). Og det er endnu et eksempel på, at boligmarkedet har klaret sig bemærkelsesværdigt godt igennem den aktuelle pandemi, siger Jens Nyholm:

- 2020 bød som bekendt på den største krise i Danmark i nyere tid, og netto mistede hele 30.000 danskere jobbet i løbet af året, mens betydeligt flere var berørt af en meget stor usikkerhed i løbet af specielt 2. og 3. kvartal. Alligevel gik boligmarkedet markant frem på en række parametre, hvilket må tilskrives danskernes rekordstore opsparinger kombineret med det rekordlave renteniveau, forklarer Jens Nyholm.

Tabel: Her var forskellen mellem første udbudspris og den realiserede handelspris størst i 2020

Kommune

Afslag 

Langeland

-15,15 %

Lolland

-12,52 %

Tønder

-11,99 %

Aabenraa

-10,56 %

Thisted

-10,52 %

Om analysen:

Analysen tager udgangspunkt i aktuelle tal fra Finans Danmark og sammenligner den gennemsnitlige første udbudspris med den gennemsnitlige realiserede handelspris for villaer- og rækkehuse i landets kommuner i 2020 (fra 1. til og med 3. kvartal). Analysen tager ikke højde for eventuelle nedtagne boliger. Læsø Kommune og Fanø Kommune indgår desuden ikke i undersøgelsen pga. manglende data som følge af for få handler. Ved sammenligningen med 2019 tages der ligeledes udgangspunkt i perioden var 1. til og med 3. kvartal.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce