Forældrekøb er ikke spekulation
Forældre køber ikke lejligheder til deres børn for at spekulere, men ud af omsorg for deres børn. Det viser undersøgelse fra RealMæglerne og BoligOne.
Den gode nyhed: Unge tager videregående uddannelser som aldrig før. Ifølge tal fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter stiger antallet år for år og forventes at runde 300.000 i 2020. Den dårlige nyhed: Byggeriet af studieboliger kan på ingen måde følge med stigningen i antallet af studerende, og det skaber stort pres på boligmarkedet ikke mindst i landets største studiebyer København og Århus.
Alene her til august startede omkring 65.000 nye studerende ved landets videregående uddannelser, og der er for længst meldt alt udsolgt af kollegie- og ungdomsboliger.
Af den årsag vælger mange forældre at hjælpe deres barn med at skaffe en studiebolig ved at købe en ejerlighed og leje den ud til barnet samt måske en medstuderende. På den måde er de med til at afhjælpe en kritisk boligmangel blandt studerende. Og det er ikke et ubetydeligt antal studerende, der bliver hjulpet på den måde. Eksempelvis estimerer mæglere fra RealMæglerne i København, at det er omkring hver anden lejlighed som sælges, der er forældrekøb. Sidste år blev der ifølge Realkreditrådet solgt godt 7.000 lejligheder i København. Hvis halvdelen af disse var forældrekøb og hver anden af lejlighederne bebos af mere end én studerende, er det mere end 5.000 studerende i København, som sidste år har fået tag over hovedet takket være forældrekøbene. Det skal holdes op imod, at der i Storkøbenhavn samlet er godt 20.000 kollegie- og ungdomsboliger.
Rent økonomisk har forældrekøbslejlighederne været begunstiget af konjunkturerne de seneste år, og mange har udsigt til en gevinst, når lejligheden sælges igen. Det har fået visse politikere til at anklage forældrene for spekulation og for at udnytte skattereglerne, og har derfor varslet lovindgreb mod forældrekøb af lejligheder.
Der findes imidlertid ikke særlige skatteregler for forældrekøb. Mange forældre benytter sig af den såkaldte virksomhedsskatteordning, hvor renteudgifterne for topskatteydere har en højere fradragsværdi. Det er en ordning, som alle med personlig ejet virksomhed kan benytte sig af. ”Det er vigtigt at understrege, at der ikke findes specielle skatteregler for forældres køb af lejligheder til børn. Det er de samme regler som alle, der køber en ejendom og lejer den ud, kan benytte sig af”, forklarer CEO Preben Angelo fra RealMæglerne Holding A/S.
Forældrekøb drejer sig ikke om hverken spekulation eller skatteudnyttelse. Ifølge en analyse fra RealMæglerne og BoligOne er motivet omsorg”. Forældre som køber en ejerlejlighed og lejer den ud til deres børn, er ikke spekulanter eller skattesnydere. De køber ikke lejligheden for at tjene penge, men ud af kærlighed til deres børn. Det viser vores analyse”, forklarer CEO Preben Angelo fra RealMæglerne Holding A/S.