FinansBureauet

Omlæg dit lån og få råd til energirenoveringer

En mindre rentestigning har skåret toppen af konverteringsbølgen, men det uhørtlave renteniveau giver fortsat tilskyndelse til at energirenovere hjemmet for flere danskere, der endnu ikke har udnyttet rentesituationen til en omlægning. Sådan lyder det fra Spar Nord, der sammen med energi- og bygningsrådgivningsvirksomheden EBAS kommer med fem bud på de mest lavthængende frugter, når det gælder energirenoverings-tiltag.

Renteudviklingen har i år resulteret i den ene konverteringsbølge efter den anden, hvor boligejerne med fordel har kunnet omlægge til blandt andet 30-årige fastforrentede lån med afdrag til en rente på helt ned til 0,5 procent. Senest er renten steget ganske lidt til 1 procent, men mange danske boligejere har trods den udvikling fortsat gavn af at konvertere, vurderer chefanalytiker i Spar Nord, Martin Lundholm:

- Selvom renten er steget en smule, skal man ikke tage fejl af, at renteniveauet stadig er så lavt, at det går langt ud over, hvad vi for bare få år siden troede muligt, siger han og fortsætter:

- Så går man med tanker om eksempelvis et energirenoveringsprojekt, kan mange danskere, der fortsat ikke har udnyttet den aktuelle rentesituation, med fordel tænke i konvertering eller nyt lån. Det kan være en god investering, da energirenovering nedbringer boligens energiforbrug, forbedre boligens komfort og potentielt endda hæver boligens værdi.

Spar Nord har i samarbejde med energi- og bygningsrådgivningsvirksomheden EBAS fundet frem til de fem mest fordelagtige energirenoveringer, man kan foretage, hvis man får luft i budgettet: 

1. Hulmursisolering
Mange ældre boliger er bygget med en hulmur, som man med fordel kan overveje at isolere. Det er nemlig en forholdsvis billig investering, som er hurtigt tjent hjem igen, lyder rådet fra byggesagkyndig og energirådgiver hos EBAS Bo Halm Andersen:

- Ved hulmursisolering kan man blandt andet indblæse granulat ind i det tomrum, der er mellem husets ydre vægge. Tager man eksempelvis udgangspunkt i en typisk bungalow fra 1935 med et samlet hulmursareal på 85 kvadratmeter, som man efterisolerer i én etages højde i hele hu-sets omkreds, vil det koste i omegnen af 250 kroner per kvadratmeter, hvilket ender ud i en investering på godt 22.000 kroner, siger han og fortsætter:

- Hvis huset således varmes op med eksempelvis naturgas, kan man spare op til 5.200 kroner på varmeregningen om året, hvis man vælger at hulmursisolere. Og investeringen er således tjent hjem, når der er gået godt fire år. Derudover slipper man også for kuldebroer og kolde vægge indenfor, hvilket kan føre til fugt og skimmel.
 
2. Isolering af tag
En anden lavthængende frugt, når det kommer til energirenovering af boligen, er isolering af taget, lyder det fra Bo Halm Andersen: 

- Tager man eksempelvis udgangspunkt i et etplanshus på 130 kvadratmeter fra 1970 opvarmet med naturgas, som er isoleret med ti centimeter isolering, kan der være gode penge at spare på varmeregningen, hvis man efterisolerer det med yderligere 20 centimeter. Her kan man eksempelvis få indblæst isoleringsgranulat, hvilket vil koste i omegnen af 25.000 kroner.

- Det kan umiddelbart lyde af mange penge, men hvert år vil investeringen faktisk betyde, at man sparer cirka 2.200 kroner på varmeregningen, mens man samtidig får mere komfort i boligen. Bor man således i et hus, man planlægger at bo i det meste af livet, kan investeringen uden tvivl betale sig.

3. Skift varmekilde
Benytter man elvarme via elpaneler eller oliefyr til at varme boligen op med, er der ligeledes gode muligheder for at energioptimere:

- Varmepumper er en energirenovering, der virkelig kan gøre en forskel, hvis man skifter væk fra elvarme via elpaneler eller oliefyr. Man kan eksempelvis vælge en luft til luft-varmepumpe, der typisk installeres i sommerhuse, eller en luft til vand-varmepumpe, som kobles til husets radiatorsystem, siger Bo Halm Andersen og fortsætter:

- En boligejer med et almindeligt parcelhus på eksempelvis 130 kvadratmeter, der er opvarmet med oliefyr, som koster 26.000 kroner i årligt forbrug, kan potentielt spare godt 12.500 kroner om året. Det gælder, hvis man skifter til en luft til vand-varmepumpe, som sammen med op-sætning af et nyt centralvarmeanlæg med radiatorer og varmerør i alle opvarmede rum typisk vil koste omtrent 150.000 kroner. Her vil pengene således være tjent hjem efter knap tolv år. Det er dog vigtigt at rådføre sig med varmepumpeinstallatør, inden man begynder at installere en varmepumpe.

4. Udskiftning af vinduer
- En udskiftning af boligens vinduer er også et oplagt valg for flere boligejere med en ældre bolig. Her kan man både vælge at skifte hele vinduet ud, men også blot udskifte de gamle ruder med moderne energiglas, der har en langt bedre isoleringsevne, forklarer Bo Halm Andersen og fortsætter:

- Sammenlignet med hulmur- og tagisolering vil det her tage længere tid at tjene sådan en investering ind igen. Til gengæld kan det for alvor mærkes på komforten, da nye vinduer kan give et væsentlig bedre indeklima uden træk og kuldenedslag samt en bedre lydisolering. 

5. Tætning af lister ved døre og vinduer
Selvom boligen på forhånd er udstyret med moderne vinduer og døre, kan de omkringliggende tætningslister godt gå hen og blive stive med årene, og derfor kan det også for flere betale sig at investere nogle penge her: 

- Hårde og stive tætningslister ved vinduer og døre forringer husets isoleringsevne. Det er svært at sætte tal på, hvor meget man sparer, men det er en billig renovering, der smitter positivt af på ens varmeregning og samtidig giver mindre trækgener, slutter Bo Halm Andersen.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce