FinansBureauet

Mormor og morfar høstede størst afkast i august

August var en sløj aktiemåned for de fleste danske investorer, men investorer over 60 år klarede sig marginalt bedre end alle andre. Denne investorgruppe har samtidig en bedre risikospredning end yngre investorer, og det forventede langsigtede afkast på deres aktier er derfor højere. Det er uvist, om merafkastet i august skyldes tilfældigheder eller bedre risikospredning, men generelt kan vi alle lære noget af de ældste investorer.

Mormor og morfar høstede størst afkast i august

I en måned med store kursudsving og lave afkast var det landets ældste investorer, gruppen af investorer over 60 år, der med et afkast på 0,48 procent klarede sig bedst på det danske aktiemarked. Den ældste investorgruppe, var samtidig den eneste alders-gruppe, der evnede at slå markedet – OMXC indekset – der sam-let steg 0,45 procent. Det er ganske vist ikke noget prangende merafkast, men det kan ikke desto mindre være udtryk for at ældre investorer har en bedre spredning af deres risiko, vurderer forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen.
- August var en måned med store kursudsving og i en så-dan måned gælder det om, at have en god risikospred-ning. Og det har investorer over 60 år generelt, uanset om det skyldes større erfaring eller større formuer, som gør det nemmere at sprede sig over flere aktive, siger Johan Juul-Jensen.
Pas på risikoen og følg strategien
Han påpeger, at det egentligt er bemærkelsesværdigt at forskel-len på de forskellige aldersgruppers afkast i august ikke var stør-re, end det var. For der er forskel på, hvordan man bør investerer, når man er 20 og når man er 60, og derfor vil afkastet typisk også være forskelligt.
- Når man er 20 år, vil man i udgangspunktet have en lang tidshorisont, og man kan derfor tillade sig en højere risiko, end investoren på 60, der måske snart vil begynde at nyde frugten af i hvert fald dele af sin investering. Men uan-set om man har høj eller lav risikoprofil, er man altid bedst tjent med at sprede risikoen over flere forskellige typer aktiver, og ikke investere hele opsparingen i nogle få sel-skaber, siger Johan Juul-Jensen.
Han understeger, at det er vigtigt som investor at lægger en strategi og holde fast i den. Det kan hjælpe til at undgå pludseli-ge følelsesmæssige investeringsbeslutninger, som typisk der dem, der koster den private investor dyrest. Det kan dog kræve stor selvdisciplin for den enkelte, og mange vil derfor være godt tjent med at få professionel hjælp og rådgivning, vurderer Johan Juul-Jensen.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce