FinansBureauet

Interessen for at købe hus i yderområder er vokset mere end i byerne

Nye tal fra Boligsiden viser, at salget af huse er steget mere i landets yderkommuner i de seneste fem år end det er tilfældet i landets bykommuner.

Urbanisering har igennem flere år trukket tusindvis af danskere tættere på landets største byer, imens landområderne langsomt er blevet mere og mere affolket.

Men det billede kan være ved at ændre sig. Nye tal fra Boligsiden viser nemlig, at der igen er flere, der har fundet glæden ved at bo uden for byerne.

En analyse af salget af villaer og rækkehuse fordelt på yder- land-, mellem- og bykommuner viser, at i perioden fra 2015-2020 er hussalget steget langt mere i landets yder- og land-, og mellemkommuner end det er sket i bykommunerne.

Provinsen er populær

Lad os i første omgang se nærmere på de konkrete tal.

I perioden 2015-2020 er der sket en samlet stigning i salget af villaer og rækkehuse på 40 procent. Men i samme periode er salget i landets yderkommuner steget mere – nemlig 56 procent.

Samtidig tegner landkommunerne sig for en stigning i salget på 48 procent, ligesom salget i de såkaldte mellemkommuner er steget med 55 procent.

”Til sammenligning er salget af huse ”kun” steget med 26 procent i landets bykommuner. Tallene viser med andre ord, at der er noget om snakken, når vi taler om den omvendte urbanisering. Der er tydeligvis kommet mere gang i hussalget i provinsen igennem de seneste år, og det at bosætte sig i områder med mere plads og natur er blevet populært,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Kategorien ’yderkommuner’ dækker over kommuner som eksempelvis økommunerne Læsø og Samsø, men også kommuner som Tønder, Thisted og Ringkøbing-Skjern.

En af forklaringerne bag den stigende interesse for disse områder kan være, at boligpriserne her er lavere end i bykommunerne, og dermed får man som boligkøber også mere plads for pengene i form af flere boligkvadratmeter. Samtidig får man i disse områder også muligheden for at bo tæt på naturen.

Midt imellem by og land er også godt

Bor man i byen, er det dog ikke sikkert, at man er klar til at tage det helt store spring og flytte helt ud på landet, hvor man skal kigge langt efter naboerne. For mange bliver kompromiset en af de såkaldte ’mellemkommuner’ som eksempelvis Horsens, Vejle og Favrskov.

”Netop Horsens var det postnummer, hvor der blev solgt flest huse i 2020, hvilket viser noget om byens popularitet. Her får man adgang til lidt lavere boligpriser end i bykommunerne, men samtidig er man ikke helt afsondret fra naboer og det generelle liv på gaden. Den løsning tiltaler flere,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Ser vi alene på udviklingen fra 2019 til 2020 er det netop mellemkommunerne, der tegner sig for den største stigning i salget, om end forskellen til de øvrige kategorier ikke er så stor, som når vi ser over den fem-årige periode,” siger Birgit Daetz.

Dyk ned i tallene og se, hvilke kommuner, der er kategoriseret som yderkommuner, landkommuner, mellemkommuner og bykommuner.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce