FinansBureauet

Hvert femte hus i Danmark er stadig til salg efter et år

Andelen af huse med en liggetid på mere end 365 dage er faldende. På landsplan lå den ved udgangen af maj måned på 20 procent. Til sammenligning var den oppe på 34 procent i maj 2012, viser en opgørelse fra Boligsiden.

Der er gang i boligmarkedet, og det kan blandt andet ses på den faldende andel af huse, der har været til salg i mere end et år. Lige nu gælder det, at hver femte hus på markedet har haft et til salg-skilt plantet i forhaven i over 365 dage. Det viser tal fra Boligsiden.

Andelen er henover de seneste syv års tid blevet gradvist mindre og har i år fundet et nogenlunde stabilt leje på omkring 20 procent. Til sammenligning var andelen oppe på 34 procent svarende til lidt over hver tredje hus tilbage i maj 2012.

”Det er et fald, der fortæller os, at efterspørgslen efter huse har været kraftigt opadgående. Der er flere om buddet, og det bevirker, at køberne slår hurtigere til. Hvis du selv har været på boligjagt ved du, at en lang liggetid kan virke skræmmende, fordi du tolker det som et udtryk for, at der er udfordringer i boligen. Færre ender i dag i den kattepine, og det er ekstremt positivt for både markedet og for den enkelte sælger,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Store fald i hele landet

Zoomer man ind på de forskellige landsdele, er der tale om mærkbare fald over hele linjen. I Vest- og Sydsjælland, der huser kommuner som Ringsted, Holbæk, Næstved og Lolland, var andelen af huse med en liggetid på over et år helt oppe på 43 procent i maj 2012, mens den i dag følger landsgennemsnittet.

Baseret på de nyeste udbudstal fra ultimo maj indtager Københavns omegn pladsen som den landsdel med den mindste andel. Den er på blot 3,4 procent, mens København by ligger på 5,3 procent. Også Østsjælland og Nordsjælland holder sig under 10 procent, viser tallene.

”Vi er i de fleste landsdele nede på en så lille andel, at jeg tvivler på, at vi kan komme længere ned. I hovedstaden og de omkringliggende kommuner var det tidligere sådan, at husene i dårligst stand fik lov til at ligge længe. I dag er det både blevet billigere og mere populært at rive ned og bygge nyt, og derfor bliver selv de mest trængende håndværkertilbud solgt ganske hurtigt,” siger Birgit Daetz, og fortsætter:

”De huse der så til gengæld får opbygget en lang liggetid i hovedstaden, er typisk dyre boliger, der appellerer til en meget smal køberskare. Det kan være boliger, hvor sælger ikke har fået sat en konkurrencedygtig pris fra begyndelsen eller ikke har fået justeret korrekt i salgsforløbet.”

Tålmodige hussælgere

I Vestjylland lyder andelen af huse, der har været på markedet i mere end 365 dage, på 28,4 procent. Det er dermed den landsdel, hvor andelen er størst. Lige efter følger Nordjylland, Sydjylland og Fyn.

”Fælles for de områder, hvor der stadig er en god portion sælgere, der skal bevare tålmodigheden i salgsprocessen, er, at de er præget af landområder. Efterspørgslen er alt andet lige større nær København og Aarhus, hvor alt tyder på, at pendlerafstanden er blevet større med årene. I flere dele af Jylland er køberne nogle, der aktivt søger et mindre bysamfund, landlige omgivelser eller natur lige rundt om hjørnet,” siger Birgit Daetz.

Se andelen af huse med liggetid over et år for alle landsdele.

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce